Belföld

Milliárdokat kaptak a vagyonkezelői alapítványok vezetői

rtl.hurtl.hu

2023. október 20. 7:03

 Az is előfordul, hogy havi 2,5 millió forint az átlagos tiszteletdíj.

Összesen több mint 3,1 milliárd forint tiszteletdíjat vettek fel tavaly a közérdekű vagyonkezelő alapítványok élére kinevezett vezető tisztségviselők, vagyis a kurátorok és felügyelőbizottsági tagok – írta saját összesítése alapján a 24.hu.

A portál mindössze négy olyan alapítványt talált, ahol a vezető tisztségviselők – vagy legalábbis közülük többen – nem vesznek fel fizetést. Az is előfordul, hogy havi 2,5 millió forint az átlagos tiszteletdíj.

A kormány az elmúlt években összesen 35 vagyonkezelő alapítványt hozott létre – köztük 21 egyetemit.

Mivel minden alapítványban öt kurátor és három fb-tag van, átlagosan közel egymillió forintos havi juttatásban részesülhetett az összesen 280 – többségében a kormánypártokhoz kötődő – vezető, akiknek csupán annyi a kötelezettségük, hogy kéthavonta megjelenjenek a testületi üléseken.

Ezeknek az alapítványoknak a léte azért különösen fontos, mert Brüsszel megtiltotta az uniós intézményeknek, hogy bármilyen kötelezettségvállalásra szerződjenek ezekkel az alapítványokkal, vagyis elzárták előlük az uniós forrásokat. Mindezt az összeférhetetlenségi aggályokkal és a támogatások felhasználásának átláthatlanságával indokolták. A döntés legfőbb kárvallottjai az alapítványú fenntartású egyetemek lettek, amelyek így a jelen állás szerint elesnek a Horizont- és az Erasmus-programokból származó pénzektől és ösztöndíjaktól.

Navracsics Tibor korábban nyilatkozott az Erasmus programokkal kapcsolatban is az RTL Híradónak, szerinte közel a megállapodás.


Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#vagyonkezelő alapítvány#egyetem#kuratórium#fizetés

Címlapról ajánljuk