Belföld

Az önkormányzat fizeti a fűtést, mégsem használhatja a tulajdonában lévő sportcsarnokot Algyőn

rtl.hurtl.hu

2023. október 6. 14:38

A tankerület ugyanis nem engedi. A polgármesteri hivatal már azt nézegeti, hogyan tudná kettéválasztani az épületet.

Algyőn 2011-ben adták át a Fehér Ignác Általános Iskolát és a hozzá tartozó sportcsarnokot: 

  • a projekt 1,7 milliárd forintos költségéből 200 millió forint egy EU-s pályázatból, 
  • a maradék 1,5 milliárd pedig az önkormányzattól érkezett. 

2013-ban az intézmény először részben, majd 2016-ban szinte teljesen állami vagyonkezelésbe került. Miközben a tulajdonos az önkormányzat maradt, az ingatlan használatáról azóta már a Szegedi Tankerületi Központ dönt, aki viszont nem engedi oda az önkormányzati programokat – írja a Telex.

Hosszas viták után a sportcsarnokot most se az önkormányzat, se a település sportegyesülete nem használhatja, miközben az ingatlan fűtése az önkormányzat dolga. Algyő most jogi útra terelné a dolgot.

A Telex szerint hiába kérte a település többször is a központtól, hogy állapodjanak meg újra a csarnokhasználatról, nem kaptak választ, pedig

csak azokra az időszakokra tartanának igényt a sportcsarnokban, amik köznevelési feladatot nem érintenek, és mivel a fűtést is ők biztosítják, az üzemeltetés költségeinek egy részét is átvállalták volna. 

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató kezdetben arra hivatkozva hárította el az önkormányzat kérését, hogy a 2016-ban létrejött vagyonkezelői szerződés tartalmazza a tornacsarnok használatának szabályait, így a központ nem látja indokoltnak a szerződés megváltoztatását.

Később a szerződés módosult. A nyáron új keretmegállapodás-tervezet született a tornacsarnok használatára: ez alapján az önkormányzat igénybe veheti a csarnokot, „ha napokkal előtte jelzi a szándékát, majd az intézményvezető is rábólint.”

„Ez az a kategória, amire nem igazán tudtunk pozitív választ adni” – mondta a polgármester, Molnár Áron a Telexnek. Szerinte ugyanis ez csak eseti megoldás, ők pedig azt szeretnék, hogy a sportcsarnok mindig a rendelkezésükre álljon. 

Július közepén egy levelet is írtak a tankerületi központnak, amiben arra hívták fel a figyelmet, hogy ha nem tudnak előrébb lépni, 

bíróságra mennek a sportcsarnokért, bevonják a nyilvánosságot is. A polgármester most úgy látja, nem biztos, hogy kivárják a bírósági döntést, hiszen a sportcsarnok ügye égetőbb. Az önkormányzat ezért már megvizsgálta, hogyan tudná mind a közművek szempontjából, mind fizikailag leválasztani az épületrészt az iskoláról.

Nyitóképünk illusztráció: volkansengor / Getty Images

#Belföld#algyő#sportcsarnok#iskolai sportcsarnok#csarnok#tankerület#fenntartó#polgármester#molnár áron

Címlapról ajánljuk