Belföld

Orbán Viktor: Németország a második világháború óta egy korlátozott önállósággal rendelkező ország

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 29. 8:01

Orbán Viktor szerint az infláció letörésébe beletört a jegybank bicskája, ezért van most szükség kormányzati fejszére. 

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt: első pillantásra az ember azt mondhatná, hogy nem engedhetjük meg magunknak ezt a nyugdíjemelést. Ha kellő távolságból nézünk a költségvetésre, mindig hiányra tervezünk. Ezt már a kommunista időkben tönkretették, azóta így van. 

A mostani emelés januártól beépül a nyugdíjakba.

A miniszterelnök úgy látja: a jegybank bicskája beletört az infláció elleni küzdelembe, ez azonban nem a jegybank hibája. Az infláció nem csak egy ágacska, amit le lehet bicskával nyesni. Fává nőtt, ahhoz pedig fejsze kell, ami csak a magyar kormánynak van. 

Állítása szerint megindult a növekedés, látta a gazdasági előrejelzéseket, 

melyek szerint könnyen lehet, hogy jövőre Magyarországon lesz a legnagyobb gazdasági növekedés. Megvan a remény, hogy 2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének éve lesz.

Azt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, szláv testvérháborúnak nevezte, amely „nem a mi háborúnk”, a mi érdekünk a konfliktus elszigetelése, a Nyugat azonban ki akarja terjeszteni azt. Hozzátette, hogy egyre nagyobb a kockázat, mert egyre modernebb fegyvereket vetnek be. A miniszterelnök nem támogatja Ukrajna felvételét az Európai Unióba. Pénzből az Európai Unióban is hiány van, ahhoz, hogy Ukrajnát támogatni lehessen anyagilag, hitelt kellene felvenni.

Az uniós pénzek érkezésével kapcsolatban arról beszélt, hogy szerinte az EU a lengyel választások eredményére vár: azt akarják, hogy baloldali kormány legyen Lengyelországban, mert a mostani lengyel kormány Magyarország szövetséges, egymást védve. A miniszterelnök szerint a választások eredményéig biztosan húzni fogják az időt a pénzek ügyében, a kormányfő szerint ezekhez minden kritériumot teljesítettek, már csak kínban fogant kifogásokat kapnak.

Kifejtette, hogy az Európai Unió nem a történelem horizontján szemléli a migráció kérdését, ez pedig rossz, mert a migráció rossz dolog, invázióvá vált. Magyarország meg tudta védeni magát ettől, azonban a hazai politikai színtéren nincs egyetértés a kérdésben. Szerinte a baloldal migrációpárti. Olyan döntésekhez járulnak hozzá az Európai Parlamentben, amelyekkel a migrációt serkentik, tette hozzá. Egyszerű ügynek nevezte a migrációt: ha meg akarod védeni magad a migrációtól, akkor nem szabad beengedni a migránsokat, a segítséget kell odavinni, nem a migránsokat ideengedni. 

A Száhel-övezetben van a legnagyobb baj, Magyarország kész segítséget nyújtani a helyzet stabilizálásában, erről már tárgyalnak. 

A legfájdalmasabbnak németek átállását nevezte. Szerinte Németország a második világháború óta egy korlátozott önállósággal rendelkező ország. 

„Ha háborút vesztesz, ez így szokott lenni. Ami meglepett, hogy a szlovákok átálltak. Szlovákia mindig kitartott a magyar és lengyel álláspont mellett. A csehek már lefalcoltak korábban. De a szlovákok a szomszédjaink. Az egy józan nép. A szlovákok migráció ügyben mindig a lengyel-magyar közös álláspont részei voltak” – mondta.

Csak akkor vezetik ki a kamatstopot, ha egy számjegyűre csökken a jegybanki irányadó kamat – válaszolta a kormány az RTL Híradónak, miután Orbán Viktor hétfőn a parlamentben azt mondta, ennek még nem jött el az ideje:


Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#orbán viktor#kossuth rádió#jegybank#infláció

Címlapról ajánljuk