Belföld

Vadai Ágnes Mészáros Lőrinc állami támogatásairól kérdezett, furcsa választ kapott

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 29. 7:11

Úgy tűnik, kiemelt kormányzati cél Mészáros Lőrinc külföldi terjeszkedése.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője fordult Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, mert úgy érezte, korábban nem kapott érdemi választ arra Magyar Leventétől, a tárca államtitkárától, hogy mekkora kormányzati segítséggel terjeszkedik Mészáros Lőrinc Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban, írta meg a 24.hu.

Vadai Ágnes szerint Magyar Levente korábban sem adott érdemi választ, pedig az elmúlt hetekben a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. és a Talentis Agro Zrt. jelentős külföldi bevásárlásokat hajtott végre.

  • A Talentis Group Zrt. Bosznia-Hercegovinába terjeszkedik tovább, a cég egy cementgyárat vásárol. 
  • A Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról. 
  • A Talentis Agro adásvételi szerződést írt alá Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával, Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelője, illetve exportőre megvásárlásáról.

Vadai Ágnes azt szerette volna megtudni, hogy mindehhez az Orbán Viktor barátjaként is ismert Mészáros Lőrinc érdekeltségei mekkora állami segítséget kaptak, válaszként azonban Magyar Leventétől csak ennyit kapott:

Kiemelt kormányzati cél, hogy minél több magyar vállalat meg tudjon jelenni hazai tevékenysége mellett a külpiacokon is. A hagyományosan szoros kapcsolatrendszerre tekintettel természetes folyamat, hogy a magyar vállalkozások esetén a piacbővítés elsődleges célterülete a Kárpát-medence és a nyugat-balkáni régió.

Mészáros Lőrinc autójavító cége szervizelheti a mentőautókat évi egymilliárd forintért, erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#mészáros lőrinc#magyar levente#szijjártó péter#vadai ágnes#dk#terjeszkedés

Címlapról ajánljuk