Belföld

Karácsony Gergely a közgyűlést megkerülve hagyta jóvá, hogy a főváros egy NER-milliárdos cégével szerződjön

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 28. 9:54

Továbbra is Orbán barátja, Garancsi István értékesítheti Budapest 44 ezer oszlopán a reklámfelületeket.

Orbán Viktor május 31-én éjjel, egy órával a szerződés lejárta előtt a háborús vészhelyzetre hivatkozva meghosszabbította Garancsi István cégének, az ESMA Zrt.-nek a fővárossal kötött reklámszerződését, vagyis  a miniszterelnök barátja továbbra is egyedül értékesítheti Budapest 44 ezer oszlopán a reklámfelületeket.

Ezek után Baranyi Krisztina,  a IX. kerület polgármestere azt üzente Karácsonynak, hogy ne feküdjön be a kormánynak a lámpaoszlop-hirdetések ügyében.

Baranyi azt is mondta, ha újra a testület elé kerül a tender lezárása, akkor írásban fogja javasolni, hogy nyilvánítsák érvénytelennek és eredménytelennek a pályázatot, és az oszlopokat ne adják át Garancsiéknak. Ha viszont Karácsony Gergely a testületet megkerülve egy személyben döntene a pályázatról, az azt jelenti, hogy feladta az ellenállás lehetőségét, és megadja magát, vélte Baranyi.

A 24.hu most arról ír, hogy a főpolgármester a nyáron saját hatáskörben eljárva jóváhagyta, hogy a fővárosi önkormányzat, illetve cégei, a BDK Kft., illetve a BKK Zrt. a Garancsi István milliárdos tulajdonában álló ESMA Reklám Zrt.-vel, valamint a Tasnádi László érdekeltségébe tartozó SYS IT Networkkel szerződjenek a következő évekre.

Vagyis a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés nélkül döntött arról, hogy az önkormányzat érdekeltsége szerződhet két olyan üzletember cégével, akik a kormányközeli gazdasági holdudvarhoz tartoznak, jegyzi meg a portál.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a 24.hu-nak azt magyarázta, hogy a döntés az eddiginél előnyösebb helyzetet teremt az önkormányzat számára. 

Egyrészt 250 forintról 381-re emelik a plakáthelyek napidíját, illetve ezentúl a plakátokon nem lehetnek politikai hirdetések. 

A portál megkérdezte Kisstől, nem visszás-e, hogy a NER emblematikus szereplőjével kerül üzleti viszonyba az ellenzéki többségű fővárosi önkormányzat. „Lehetne azt mondani, hogy milyen nagy ellenállók vagyunk, nem szerződünk, csak hát korábban is ezzel a céggel voltunk szerződésben. Ezeken a feltételeken most javítottunk, a főváros szempontjából ez a döntő” – válaszolta erre Kiss.

Baranyi Krisztina ezzel szemben a csalódottságának adott hangot Karácsony döntése miatt. Baranyi arra is utalt, hogy a 131 forintos emelés havonta elenyésző többletbevételt hoz a fővárosnak, ami a budapesti költségvetés méretét nézve nem lehet perdöntő.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#karácsony gergely#plakát#garancsi istván#NER#baranyi krisztina

Címlapról ajánljuk