Belföld

Halálos beteg az ismert magyar ügyvéd, bírósághoz fordul, hogy méltósággal távozhasson

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 27. 14:06

A 46 éves Karsai Dániel szerint a magyar jogszabályok értelmetlen szenvedésre kényszerítenék.

Halálos betegségéről írt Facebook-oldalán Karsai Dániel, a nyilvánosságban gyakran szereplő ügyvéd, alkotmányjogász. 

Tavaly augusztusban diagnosztizálták nála az ALS nevű betegséget, amelyben Stephen Hawking fizikus is szenvedett. Ez az izmokat mozgató idegsejtek, majd az izmok sorvadásával jár, ami teljes lebénuláshoz vezet. Végül a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be. Mivel a betegség a mentális képességeket nem érinti, mindezt teljesen tiszta tudattal kell a betegnek végigélni.

Karsai azt írta: a betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció nélkül, ami számára mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Ezért úgy gondolja, joggal igényelhető, hogy a betegnek értelmetlen szenvedés helyett joga legyen méltósággal befejezni életét. Magyarországon erre nincs lehetőség, sőt arra sem, hogy a hasonló helyzetben lévők külföldön fejezzék be emberhez méltó módon az életüket, mert a hatályos jogszabályok alapján hazánk külföldön is büntetőjogi eszközökkel üldözheti az ebben segítséget nyújtó családtagokat, barátokat, orvosokat.

A jogász úgy véli: a helyzet alapvető emberi jogait sérti, különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot. Emiatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely a sürgősség iránti kérelmének helyt adva november 28-án nyilvános tárgyalást fog tartani.

A konkrét, személyes ügyemet arra szeretném használni, hogy az életvégi döntések rendkívül nehéz és érthetően megosztó témájában értelmes, a különböző álláspontokat maximálisan tiszteletben tartó párbeszédet indítsak

– közölte Karsai Dániel. Ügyvédi irodájának jelenlegi és jövőbeli ügyfeleinek is üzent: azt írta, súlyos egészségügyi problémája dacára teljesen aktív szakmai életet él, „utolsó előtti lélegzetvételéig” ellátja a rá bízott ügyeket, az utolsót a szeretteitől való búcsúzásra tartja fenn.

 

Hozzászólna?

 

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#karsai dániel#emberi méltóság#eutanázia#betegség#als

Címlapról ajánljuk