Belföld

Megúszhatják a büntetést a környezetszennyező cégek a kormány új rendeletével

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 22. 21:35

A Greenpeace szerint elvileg bármilyen jogsértés esetén megúszhatják a szankciókat a környezetszennyező cégek egy új rendelet szerint, ha lebukás után aláírnak egy szerződést, melyben vállalják, hogy jogkövető magatartást tanúsítanak.

Egy pénteken hatályba lépett kormányrendelet háborús veszélyhelyzetre hivatkozva mentesítheti a büntetés alól azokat a cégeket, amelyeket környezetszennyezés miatt szankcionálnának – számol be róla a Népszava.

Mint írja a lap, ezentúl valószínűleg nem kell üzembezárástól, bírságtól tartaniuk a környezetvédelmi előírásokat megszegő vállalatoknak. Elég lesz ugyanis, ha lebukás után környezetvédelmi hatósági szerződésben vállalják, hogy felhagynak a jogsértéssel, és a jogkövető magatartást tanúsítanak.

A lap szerint a rendeletben az áll, hogy a szerződést kötő céggel szemben a környezetvédelmi hatóság nem szabhat ki levegőtisztaság-védelmi bírságot sem. A rendelet már hatályba is lépett, ráadásul visszamenőleges érvényű: 

az új előírásokat a már megvalósult jogsértés megszüntetése érdekében is alkalmazni kell.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője a Népszavának hozzátette, a gyártói szennyezésnek a szabály alapján nincsen felső határa, vagyis elvileg bármilyen súlyos szennyezés esetén mentesülnek a cégek a szankciók alól, ha aláírják a szerződést. A szakember állítja,

a közlönyben kihirdetett rendelet egyedül a szennyező cégek érdekeit szolgálja, és Magyarország ezzel feltehetően szembe megy egy sor uniós környezetvédelmi vállalásával.

A párbeszédes Jávor Benedek „lex akkumulátorbontónak” nevezte a jogszabályt. A politikus Facebook-bejegyzésében azt írta: 

Nagy valószínűséggel a bátonyterenyei akkumulátorbontó engedélyének visszavonását torolja meg a kormányzat azzal, hogy az eddig is elképesztően gyenge hatósági felügyeletet és büntetéseket még jelképesebbé teszi.

Gulyás Gergely miniszter augusztus végén még azt mondta, a világ legszigorúbb szabályai vonatkoznak Magyarországon is az akkumulátor-feldolgozó üzemekre. Hozzátette, ha azokat megszegik, akkor a cégek bezárásra számíthatnak – ez történt a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó üzemmel is.


Mérgezések, ismeretlen gázok, áramütés, kigyulladt gyártósor – többek között ilyen balesetek történtek az elmúlt években a komáromi és az iváncsai akkumulátorgyárakban. Az RTL Híradó riportját a témában itt nézheti meg:


Nyitókép: RTL

 

#Belföld#környezetszennyezés#rendelet#környezetvédelmi hatóság

Címlapról ajánljuk