Belföld

Orbán Viktor még fél évig rendeletekkel akar kormányozni

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 18:32

Már megint, illetve még mindig veszélyhelyzet van a kormány szerint.

A veszélyhelyzet újabb 180 napos meghosszabbításáról terjesztett be törvénymódosítást a kormány. Ha ezt megszavazzák, a rendeleti kormányzás elvileg május 24-ig tarthat. Ezzel együtt már majdnem háromezer napja tart majd a veszélyhelyzet az országban.

A Blikk által kiszúrt módosításának az a címe: „Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról”.

Magyarországon először 2016 márciusában, a tömeges bevándorlás miatt hirdettek veszélyhelyzetet, aztán a menekülteket a covid, azt meg a háború váltotta. A rendeleti kormányzás lényege, hogy a parlament utólag hagyhat jóvá törvényeket, amelyeket a kormány saját hatáskörben meghoz.

David Pressman amerikai nagykövet korábban arról beszélt, hogy az efféle kormányzás „legalábbis megkérdőjelezi” a magyar kormány demokratikus elköteleződését, mivel „rendeleti úton hozhat törvényeket, a magyar parlament kikerülésével”.

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

#Belföld#rendelet#kormányzás#veszélyhelyzet#háború#törvénymódosítás#orbán viktor

Címlapról ajánljuk