Belföld

A Fidesz szerint „okafogyott” megbeszélni az ellenzékkel azt a törvénymódosítást, amely alapján a kormány dönti el, ki szennyezheti a környezetet, és ki nem

rtl.hurtl.hu

2023. október 3. 16:33

A párt szerint „okafogyottá vált a parlament fenntartható fejlődés bizottságának szerdai ülése”.

 „Okafogyottá vált a parlament fenntartható fejlődés bizottságának szerdai ülése, miután a Miniszterelnökség a testület valamennyi tagjának írásos tájékoztatást adott a baloldal által vitatott kormányrendeletekről. Ebből kiderül, hogy a kormány célja Dunaferr Zrt. működőképességének segítése, és több ezer magyar ember megélhetésének biztosítása. Minden más csak félrevezető hangulatkeltés a baloldal részéről. Így szükségtelen bizottsági ülést tartani, azon a kormánypártok képviselői nem vesznek részt” – közölte a Fidesz frakciója az MTI-vel kedd délután.

Ez az a kormányrendelet, amelynek értelmében a környezetszennyező cégek megúszhatják a hatósági szankciókat, ha lebukás után aláírnak egy szerződést, melyben vállalják, hogy a jövőben jogkövető magatartást tanúsítanak. Gulyás Gergely és az Energiaügyi Minisztérium is azt ígérte, hogy a szabályok csak kohászatokra vonatkoznak majd, akkumulátorgyárakra nem.

Bár a Fidesz a Dunaferről beszél, a vállalat neve vagy akár a kohászat szó nem szerepel sem a határozatban, sem a rendeletben. Ezek nem tartalmaznak kifejezetten kohászati üzemekre vonatkozó kitételeket sem, tehát a könnyítés bármilyen ágazat esetében alkalmazható.

A változtatás ellen az LMP, a Párbeszéd, és a WWF is felszólalt már. Az, hogy mostantól nem a szakhatóság, hanem a kormány dönt a környezetszennyező cégeknek kiskaput nyitó szerződésekről, a WWF Magyarország szerint nemcsak az uniós törvényekkel, hanem az Alkotmánybíróság korábbi határozatával is szembe megy.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#környezetszennyezés#dunaferr#fidesz#törvénymódosítás#tiltakozás#akkumulátorgyár

Címlapról ajánljuk