Gazdaság

Év végéig biztosan maradnak a kötelező akciók

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 26. 6:28

Marad betéti kamatsapka és a jegybanki kötvény vásárlásának a tilalma is. 

Három szeptember végén lejáró intézkedés hatályát hosszabbította meg év végéig a kormány – vette észre a Magyar Közlönyben a 24.hu.

December 31-éig biztosan marad 

  • a kötelező akciózás, 
  • a betéti kamatsapka 
  • és a jegybanki kötvény vásárlásának tilalma.

A döntés hátteréről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) azt írta, minden olyan tisztességtelen magatartás ellen fellépnek, amely kihasználja a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet.

Egyes intézményi befektetők saját javukra fordították az infláció miatt kialakult magasabb hozamokat, olyan jövedelmet értek el, ami jelenleg indokolatlan, kockázatmentesen realizálták akár a korábbi 18 százalékos jegybanki irányadó kamatot – közölte a minisztérium.

A kormány döntése alapján egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakástakarék-pénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

A GFM szerint a kötelező akciózással és az árfigyelő rendszerrel „kíméletlen árverseny” alakult ki a kiskereskedelemben. Mint írták, azért döntöttek a kötelező akciózás december 31-ig történő meghosszabbításáról, mert várakozásuk szerint „az intézkedéssel az élelmiszer-infláció tovább zuhan, visszaszoríthatóak az árspekuláns multik indokolatlan áremelései”.

Nyitókép: Varga György/MTI

#Gazdaság#akciózás#rendelet#kormány#infláció#bankbetét

Címlapról ajánljuk