Belföld

Elvesztette mandátumát az Orbán Viktor konvoját üldöző Szabó Bálint

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 22. 15:08

Méltatlanság miatt elvették Szabó Bálint mandátumát Szegeden, a zavaros ügyeiről ismert politikus már többé nem képviselő a szegedi önkormányzatban. 

Szabó Bálint többé nem képviselő a szegedi önkormányzatban – írja a Telex.

A lap tudósított arról a zárt ülésről, ahol az Orbán Viktort autóval üldöző, zavaros ügyeiről ismert Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő mandátumáról döntöttek.

A döntés valamennyire várható volt: nemrégiben mi is írtunk arról, hogy pénteken elveszítheti a képviselői megbízását a szegedi közgyűlésben. Szabó tavaly szeptemberben üldözőbe vette a miniszterelnök konvoját, amiért le is tartóztatták, de korábban részt vett egy dulakodásban is Karmelita kolostornál. Mindezért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Azért lehetett tudni, hogy elbukja posztját, mert a törvény szerint a jogerős ítélete kézhezvétele után három napon belül értesíteni kellett volna a szegedi közgyűlést, illetve a város jegyzőjét is, ez azonban elmaradt.

A mai napig nem kaptam jogerős írásbeli ítéletet

– mondta Szabó a felszólalásában a pénteki ülésen.

A lap szerint azt kérte a közgyűléstől, hogy vegyék le a napirendről a méltatlansága tárgyalását. Ám a jegyző szerint az, hogy a képviselő megkapta-e vagy nem a jogerős ítéletet írásban, nem befolyásolja a testületet, indítványát elutasították. Mint írják, később is csak elvétve kapott szót, amit sérelmezett is. Erre Botka László úgy reagált:

Úgy látom, idegállapotban van, ilyenkor szokta magát elrabolni.

Utalva ezzel a 2021-es ügyére, amikor azt állította, hogy két ismeretlen férfi elrabolta, az autópálya közelében, a cipőfűzőjével megkötözték, mellette két szalmabálát meggyújtottak és magára hagyták. A rendőrség szerint mindez valótlanság volt, hivatalos személy félrevezetése miatt vádat emeltek ellene.

Szabó ordibálni kezdett a polgármesterrel, majd arra kérte a képviselőket, hogy gondolják át a döntést, mert vissza fog rájuk ütni, ha kiderül, hogy ártatlanul ítélték el. „Ez egy országos közügy, ami arról szól, hogy ha szembe mész Orbán Viktorral, akkor úgy járhatsz, mint Szabó Bálint” – mondta. (Korábban, amikor a Szeviép-károsultak nevében lépett fel a szegedi ellenzéki városvezetés és Botka László ellen, még nagy becsben tartotta a helyi Fidesz.)

Szabó korábban azt mondta, ha a kiteszik a közgyűlésből, akkor totális háborút indít Botka László szegedi polgármester ellen.

Szabónak már a konvojos üldözés után is voltak furcsa ügyei. Többször megpróbált Orbán Viktor közelébe férkőzni, a napokban a kormányfő szomszédjában vett ingatlant. A tavalyi kötcsei piknik előtti területről a rendőrség vitte el, eközben ellenszegült rendőri intézkedéseknek. Idén is ott volt a helyszínen, ahol Rákay Phillippel keveredett szóváltásba.


Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely / MTI Fotó

 

#Belföld#Szabó Bálint#orbán viktor#szeged#önkormányzati képviselő#mandátum

Címlapról ajánljuk