Belföld

Lehet, hogy nem jutnak hozzá a kormány által beígért támogatáshoz a recski sárlavina károsultjai

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 21. 8:41

A Népszava cikke szerint jelentés készült a károsodott ingatlanok felméréséről és a lehetséges megoldásokról, de annak megállapításait titkolják, és nem kizárt, hogy eleshetnek az állami segítségtől a recski sárlavina károsultjai. 

Mint arról az RTL is részletesen beszámolt, június elején 21 család otthonát tette tönkre Recsken egy felhőszakadás. Az esőzés a település fölött lévő, NER-közeliként emlegetett, Kósa Lajos ügyvédjének érdekeltségébe tartozó bányából mosta ki a sarat. A víz lebontotta a hegyoldal tetejére felhúzott védmű egy részét, és a földtömeg rázúdult a lentebb lévő utcákra. Hetven embernek kellett ideiglenes szállást találni, miután házaikat elöntötte az agyagos sár.

A katasztrófa után a kormány határozatban döntött a recski sárlavina áldozatainak járó kártérítésről. A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által aláírt határozat szerint a kormány 500 millió forintos határig kártalanítja azokat a recskieket, akiknek házát megrongálta a június elején történt sárlavina.

Június végén újra sárlavina pusztított a településen. A lakók egy része a korábbi eset után saját felelősségre visszaköltözött, közülük sokan az újabb sárlavina után már nem akartak visszamenni a házukba. Az önkormányzat ezután közölte, hogy rögtönzött vízelvezető árokrendszert építenek ki, amíg nem lesz végleges megoldás.

Az RTL Házon kívül című műsorának riportja a Recski helyzetről:


A kormány az MR Közösségi Lakásalapot bízta meg a károk felmérésével, az ott élők szükség szerinti elhelyezésével.

„A műszaki szakvélemény megállapította, hogy az épületekben a káresemény következtében ún. állékonysági veszélyhelyzet nem keletkezett, statikailag nem sérültek, azok különböző állagmegóvási munkálatok után továbbra is lakhatás céljára használhatóak” – közölte a Népszava érdeklődésére az MR Közösségi Lakásalap, hozzátéve, hogy a sár-és iszapmentesítés időközben megtörtént.


A károsodott ingatlanokról azonban nem az MR Lakásalap, hanem az érintett kormányhivatal és a katasztrófavédelem készített felmérést. A tíz károsult családot képviselő Magyar György ügyvédi iroda szeretett volna betekintést nyerni a jelentésbe, de azt közölték velük, hogy az nem nyilvános.

Kiderült viszont, hogy a kormányhatározatban szereplő 500 milliós keretet az MR Lakásalap külön kérelmére készülő támogatási okirat alapján biztosíthatja a belügyminisztérium. A Népszava úgy tudja, hogy a lakásalap ezt a támogatási kérelmet már elküldte a tárcának, de az egyelőre nem fogadta el, így az 500 milliós keret még nem nyílt meg.

#Belföld#recsk#sárlavina#kártérítés#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk