Belföld

A bányahatóság nem vizsgálja a recski bányához köthető katasztrófát

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 14. 9:08

Szerintük nem történt üzemzavar – közölte a károsultak ügyvédje, Magyar György.

Mint arról beszámoltunk, 70 embernek kellett ideiglenes szállást találni, miután több házat is elöntött az agyagos sár júniusban Recsken, amelyet a település fölött márciusban nyitott kőbányából mosott ki az eső. 

Mint írtuk, a bánya egyik tulajdonosa Fiák István, aki Kósa Lajos Fidesz-alelnökkel közösen vezeti a magyar korcsolyaszövetséget. A Párbeszéd szerint csak ezért kapott engedélyt a bánya megnyitására. A párt feljelentést tett. A feljelentését a rendőrség először elutasította, majd mégis indult nyomozás, hogy kiderítsék, ki a felelős.

Magyar György, a tíz károsult családot képviselő ügyvédi iroda vezetője most arról tájékoztatta a Népszavát: kérdésükre a bányák felügyeletét ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága azt válaszolta, hogy a bányahatóság nem indított eljárást a Recsken történt eset kivizsgálására, mivel álláspontjuk szerint ez nem volt üzemzavar.

De honnan tudják, hogy nem volt üzemzavar, ha nem is vizsgálódnak ez ügyben?

– idézi a lap az ügyvédet.

A Népszava emlékeztet rá: a település polgármestere korábban többször azt mondta, hogy egyetlen érintett épület sem vált lakhatatlanná, a Belügyminisztérium viszont az jelentette be, hogy a település Hunyadi utcájában 21 ingatlant elöntött a hegyoldalból lezúduló sár, a házak lakhatatlanná váltak. Ezzel szemben a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság most azt a tájékoztatást adta a napnak: „A július 12-én elvégzett állapotfelmérés megállapította, hogy az érintett 23 lakóházból 10 ingatlanban keletkeztek a rendkívüli időjárással összefüggésben károk, de egyik lakóház sem vált lakhatatlanná. A víz és sár miatt 17 ingatlanból 48 ember hagyta el az otthonát. A felmérés időpontjában 2 épületbe 7 ember nem költözött vissza.”

 

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#recsk#NER#bánya#katasztrófa

Címlapról ajánljuk