Belföld

Iványi Gábor: Ilyen embertelen kormánya nem volt Magyarországnak az elmúlt 50 évben

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 17:59

A lelkész szerint olyat nem szokás kultúrállamban csinálni, hogy a teljes normatívára rátenyerel bármilyen hatóság. 

A dolgozók csaknem 10 százaléka mondott fel a Magyar Evangéliumi Testvérközösség által működtetett intézményeknél, mivel alig tudnak fizetést adni a dolgozóiknak – mondta Iványi Gábor az RTL Híradónak.

Mint ismert, az egyház hónapok óta csak egy részét kapja meg annak az állami támogatásnak, ami szerintük járna nekik. Most viszont – tartozásaikra hivatkozva – egyetlen forintot sem kaptak, mert a NAV elvonta a nekik járó pénzt. Dolgozóiknak már hónapok óta nem tudnak teljes fizetést adni.

Iványi Gábor úgy fogalmazott: még épp a működőképesség határán vannak, de a többi munkatárs türelme is elfogy lassan.

A helyzet valóban nagyon kedvezőtlen. Rendkívül felelőtlen ez a hozzáállás: olyat nem szokás kultúrállamban csinálni, hogy a teljes normatívára rátenyerel bárki. Ilyet nem lenne szabad csinálni és nem is igazán törvényes, de nincs olyan kényszerítő eszköz a kezünkben, amivel elérhetnénk azt, hogy legalább a saját törvényeiket tartsák be a túloldalon.

Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón azt mondta, hogy amivel ők tartoztak, azt kifizették – Iványi Gábor szerint ez nem igaz. 

A lelkész elmondta, még úgyis működnek, hogy nulla normatívát kapnak, az iskoláik, idősotthonaik nyitva vannak, a konyháikon főznek, akkor is, ha nem jön be pénz.

Vannak kollégáink, akik úgy állnak helyt, hogy második hónapja nem kaptak fizetést

– mondta Iványi, aki hangsúlyozta: ők senkitől egy fillért sem akarnak elvenni, kizárólag azt az összeget kérik, ami a tőlük átvállalt feladatoknak az ellenértéke. „Nem az egyháznak van szüksége támogatásra, hanem az elvégzett munka bérét kérjük” – fogalmazott. 

Iványi hangsúlyozta, hogy a becsorgott adományokat egy szolidaritási alapba rakják, így bármilyen pénz is érkezik be, azt továbbadják. 

Akik ezt megértik, tudják, hogy nem rajtunk múlik. Nem mi gazdálkodtunk rosszul, hanem van egy olyan politikai akarat, ami így csavarja ki a kezünkből az intézményeinket, a szolgálatainkat. Van olyan része ennek a rendszernek, amit a rendszerváltozás előtt kezdtünk el, például a főiskolánk. Több mint 30 éve csináljuk ezt, azóta sok kormányváltás volt, de ilyen embertelen kormánya nem volt Magyarországnak az elmúlt 50 évben.

A lelkész hozzátette: várják, hogy az ország kormánya felébredjen, és legalább abból vonjon le következtetést, hogy egész Európában elszigetelődtek. „Nyíltan keresztényüldöző államokkal cimborálnak, és ha ez valakinek nem esik le, akkor annál is rosszabb helyzetben van maga a magyar állam, mint amilyen helyzetben mi vagyunk” – véli a lelkész.

További részletek a Híradó riportjában:

Nyitókép: RTL

#Belföld#iványi gábor#magyarországi evangéliumi testvérközösség#met#egyház#támogatás#fűtött utca#wesley jános#tartozás#nav

Címlapról ajánljuk