Belföld

A magyar kormányt is felszólította az EU, amiért meghosszabbítják az ukrán gabona behozatali tilalmát

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 17. 20:59

Az Európai Bizottság szerint a kompromisszum szellemében kéne dolgoznia Magyarországnak és az érintett tagállamoknak.

Az Európai Bizottság vasárnap konstruktivitásra szólította fel Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, miután a felsorolt tagállamok egyoldalúan kijelentették, hogy az uniós testület döntésével ellentétesen továbbra is tiltják az Ukrajnából származó gabonaimportot – írja a Reuters.

Az ügy előzménye, hogy májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó behozatalát. Az intézkedés célja a helyi gazdák védelme volt, hiszen a szomszédos országokba irányuló ukrán gabonaáradat hatással volt azok jövedelmére.

Ahogy az Európai Bizottság bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, a magyar kormány ezt mégis bevezette. Mint arról beszámoltunk, szombattól nem hozható be Ukrajnából Magyarországra – tranzitszállítás kivételével – 25 ottani eredetű termékcsoport. Ez lényegében mindenféle húsra, tojásra, mézre, gabonára és lisztre, olajosmagvakra, kenyérre, zöldségre és borra vonatkozik.

Tudomásunk van arról, hogy néhány tagállam egyoldalú intézkedéseket jelentett be. Most az a fontos, hogy minden ország a kompromisszum szellemében dolgozzon és konstruktívan lépjen fel

 

– mondta a Bizottság szóvivője. Hozzátette, most arra összpontosítanak, hogy a „bejelentett új rendszert életbe léptessék és működőképessé tegyék”, az összes érdekelt uniós ország képviselőjével hétfőn tartandó találkozón lehetőség nyílik majd a kérdés további megvitatására. Mint ismert, nem csak Magyarország lépett:

Lengyelország és Szlovákia is bejelentette pénteken, hogy a Bizottság döntése ellenére fenntartják az ukrán gabonaimportra vonatkozó saját korlátozásaikat.

A hírügynökség emlékeztet: a kérdés különösen érzékeny Lengyelország esetében, ahol októberben választások lesznek, és ahol a gazdák a kormányzó nacionalista PiS párt kulcsfontosságú szavazói közé tartoznak.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Belföld#Külföld#magyar kormány#európai bizottság#felszólítás#ukrán gabona

Címlapról ajánljuk