Gazdaság

A kormány meghosszabbítja az ukrán gabona behozatali tilalmát

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 15. 21:29

Ahogy az Európai Bizottság bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, a magyar kormány azt bevezette.

Szombattól nem hozható be Ukrajnából Magyarországra – tranzitszállítás kivételével – 25 ottani eredetű termékcsoport. Ez lényegében mindenféle húsra, tojásra, mézre, gabonára és lisztre, olajosmagvakra, kenyérre, zöldségre és borra vonatkozik – írja a hvg.hu. A Magyar Közlönyben az erről szóló rendelet azután jelent meg, hogy az Európai Bizottság bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, az intézkedések péntek éjfélkor hatályukat vesztik.

Májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó importját. Az intézkedés célja a helyi gazdák védelme volt. Ezt koordinációs lépések követték az érintett felek között a helyzet megoldására.

Az MTI szerint a brüsszeli testület most arra a következtetésre jutott, hogy a május óta bevezetett intézkedéseknek köszönhetően az Ukrajnával határos öt tagállamban „megszűntek a piaci torzulások”.

A pénteki sajtóközlemény szerint Kijev beleegyezett abba, hogy hatékony intézkedéseket vezet be az EU-ba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére, miután szeptember 15-én az ideiglenes intézkedések érvényüket vesztik.

Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében ugyanakkor azt írta, hogy a piaci zavarok kezelése érdekében azonban a moratóriumot a továbbiakban is fenn kell tartani. Ha az olcsó ukrán import újra elárasztaná az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacait, nem lenne elegendő tárolókapacitás betárolni az őszi betakarítás terményeit, a hazai piacra történő értékesítés ellehetetlenülne és akkor még nagyobb nehézségekkel kellene a gazdálkodóknak szembenézniük.

Nyitókép: Nagy István agrárminiszter. – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

#Gazdaság#gabona#ukrajna#szállítás#európai bizottság#import

Címlapról ajánljuk