Belföld

Reagált a BKK a két izraeli turista állítólagos megtámadására: Nem toleráljuk a verbális vagy fizikai bántalmazást

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 10. 12:48

A Budapesti Közlekedési Központ értesült az esetről, és mindent megtesznek, hogy annak körülményeit részletesen kivizsgálják.

Mint arról az rtl.hu az Ynet izraeli lap cikke alapján beszámolt, izraeli turisták összetűzésbe keveredtek két ellenőrrel a metró kijáratánál Budapesten.

Tamar Jordani 48 éves jeruzsálemi tanárnőt és 65 éves édesanyját csütörtökön állította meg két ellenőr, amint el akarták hagyni az egyik metróállomást. Elkérték a jegyüket, majd azt mondták, hogy azok nem érvényesek, mert elhagyták a belvárost.

„Édesanyám nagyon jól ismeri Budapestet, és vita tört ki, amikor közölte velük, hogy ez nem igaz. Nagyon gyorsan rájöttünk, hogy megpróbáltak lehúzni minket. Elvették az útleveleinket, hogy bírságot szabjanak ki. Nem egyeztünk bele, hogy fizessünk” – mondta Tamar Jordani az Ynetnek. A nő szerint az ellenőrök követelték, hogy fizessenek 25 ezer forint bírságot, aminek felét elengedik, ha a helyszínen, készpénzben teszik ezt meg. 

A két nő úgy döntött, hogy felhívják a rendőrséget, majd elkezdtek fotókat készíteni a helyzetről, mire állításuk szerint az ellenőrök agresszívvé váltak:

Egyikük a földre lökött és megpróbálta elvenni a fényképezőgépet. A másik ököllel ütötte 65 éves rokkant anyámat.

Az ellenőrök végül jegyzőkönyvet vettek fel és visszaadták az útleveleiket. „Ekkor úgy döntöttem, hogy nem adom fel, mert elkezdtek antiszemita megjegyzéseket tenni. Természetesen az útleveleinkből tudták, hogy izraeliek vagyunk. Az egyik ellenőr azt mondta nekünk: zsidók, menjenek Izraelbe, és eközben obszcén antiszemita gesztust mutatott, a zsidók nagy orrát imitálva.”

Végül a rendőrök a helyszínre érkeztek, és a két izraeli nőt és a két felügyelőt is kihallgatásra bevitték a rendőrkapitányságra. „Feljelentést tettünk testi sértés miatt, de a legnagyobb megdöbbenésünkre a rendőrség, annak ellenére, hogy a végén elismerte, hogy csalásról van szó, és nem volt probléma a jegyünkkel, nem volt hajlandó semmilyen lépést tenni ellenük.”

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az rtl.hu érdeklődésére azt közölte, hogy értesültek az esetről, és mindent megtesznek, hogy annak körülményeit részletesen kivizsgálják.

Az rtl.hu-nak írt levelében a BKK azt írta, hogy „jelenleg rendelkezésre álló információink alapján az izraeli állampolgárságú utasok érvénytelen, utazásra nem jogosító jeggyel vették igénybe a BKK szolgáltatását, ezért jegyellenőreink az ellenőrzés során pótdíjazási eljárást indítottak”.

A BKK tájékoztatása szerint „az üzletszabályzat és a díjszabás alapján 25 ezer forint pótdíjat köteles fizetni az ügyfél, aki érvénytelen jeggyel utazik, a pótdíj mértéke viszont 12 ezer forintra mérséklődik, ha a pótdíjazás során a helyszínen kiegyenlítik”.

A BKK illetékesei úgy tudják, hogy a vita akkor alakult ki az érintettek között, amikor a pótdíjazási eljárás során „az utasok átadták az útlevelüket adatfelvétel céljából”.

Az ügyben érintetteket bevitték a XIV. kerületi rendőrkapitányságra kihallgatásra, amelyről jegyzőkönyv készült. A rendőrségi vizsgálat jelenleg is folyamatban van.

Ha a vizsgálat során bebizonyosodik, hogy ellenőreink a pótdíjazási eljárás során helytelenül jártak el, és vétettek Társaságunk szabályai, illetve az erkölcsi normák ellen, akkor a BKK a legszigorúbban jár el munkatársaival szemben, mert nem tolerálja a verbális vagy fizikai bántalmazást

– olvasható a társaság közleményében.

A BKK a rendőrségi vizsgálat lezárultáig nem ad további tájékoztatást.

Kerestük a történtekkel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is, tőlük egyelőre nem érkezett válasz, amint kapunk visszajelzést, beszámolunk róla.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#budapest#bkk#bkv#metró#izraeli#turisták#ellenőrök#antiszemitizmus#ma

Címlapról ajánljuk