Belföld

Izraeli turistákat támadhattak meg jegyellenőrök Budapesten a metróban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 10. 9:12

Két ellenőr állítólag 25 ezer forintot követelt két nőtől azzal, hogy nem érvényes a jegyük. A vita tettlegességig fajult, az ellenőrök antiszemita megjegyzéseket tettek rájuk.

Izraeli turisták keveredtek összetűzésbe két ellenőrrel a metró kijáratánál Budapesten, írja az Ynet, izraeli lap.

Tamar Jordani 48 éves jeruzsálemi tanárnőt és 65 éves édesanyját csütörtökön állította meg két ellenőr, amint el akarták hagyni az egyik metróállomást. Elkérték a jegyüket, majd azt mondták, hogy azok nem érvényesek, mert elhagyták a belvárost.

„Édesanyám nagyon jól ismeri Budapestet, és vita tört ki, amikor közölte velük, hogy ez nem igaz” – mondta Tamar az Ynetnek. „Nagyon gyorsan rájöttünk, hogy megpróbáltak lehúzni minket. Elvették az útleveleinket, hogy bírságot szabjanak ki. Nem egyeztünk bele, hogy fizessünk” – tette hozzá a nő, aki szerint az ellenőrök megállítottak más turistákat is ugyanezzel a szöveggel.

A nő elmondása szerint az ellenőrök egy olyan sarokban álltak, ahol nem látott rájuk térfigyelő kamera és nem igazolták magukat. „Követelték, hogy fizessünk 25 ezer forint bírságot, és még azt is javasolták, hogy ha készpénzben fizetünk, akkor adnak nekünk kedvezményt, a felével megúszhatjuk. Rettenetesen ijesztő volt. Úgy döntöttünk, hogy felhívjuk a rendőrséget, és ezt közöltük az ellenőrökkel.”

A két nő közben elkezdett fotókat készíteni a helyzetről, mire állításuk szerint az ellenőrök agresszívvé váltak:

Egyikük a földre lökött és megpróbálta elvenni a fényképezőgépet. A másik ököllel ütötte 65 éves rokkant anyámat.

Az ellenőrök végül jegyzőkönyvet vettek fel és visszaadták az útleveleiket. „Ekkor úgy döntöttem, hogy nem adom fel, mert elkezdtek antiszemita megjegyzéseket tenni. Természetesen az útleveleinkből tudták, hogy izraeliek vagyunk. Az egyik ellenőr azt mondta nekünk: zsidók, menjenek Izraelbe, és eközben obszcén antiszemita gesztust mutatott, a zsidók nagy orrát imitálva.”

Végül a rendőrök a helyszínre érkeztek, és a két izraeli nőt és a két felügyelőt is kihallgatásra bevitték a rendőrkapitányságra. „Feljelentést tettünk testi sértés miatt, de a legnagyobb megdöbbenésünkre a rendőrség, annak ellenére, hogy a végén elismerte, hogy csalásról van szó, és nem volt probléma a jegyünkkel, nem volt hajlandó semmilyen lépést tenni ellenük.”

Az Ynet azt írja, hogy a két nő segítséget kért a magyarországi zsidó közösség képviselőitől, akiknek egyik vezetője még a rendőrségre is kijött és segített nekik. A kihallgatás több órát húzódott, míg a tolmács megérkezett. Nyolc órát töltöttek a rendőrségen, ahol állításuk szerint nem voltak valami segítőkészek, még egy pohár vizet sem kaptak.

A történtekkel kapcsolatban kérdésekkel fordultunk a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz és a Budapesti Közlekedési Központhoz, amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#budapest#metró#ellenőrök#antiszemita#támadás#izrael#turisták

Címlapról ajánljuk