Belföld

Elbukott egy OPNI-s kilakoltatási pert az állam

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 6. 20:30

Másodfokon elbukott a magyar állam egy kilakoltatási pert, amit egy, az egykori OPNI területén élő férfi ellen indítottak.

Pert nyert másodfokon az állammal szemben, így nem tudnak kilakoltatni egy férfit, aki az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területén él egy szolgálati lakásban – írja a Mérce. Az első fokon eljáró bíróság még az államnak adott igazat és 15 napot adott arra a férfinak, hogy elköltözzön, de a másodfokú ítélet ezt megakadályozta.

A Mérce szerint azért indítottak el kilakoltatásokat az egykori OPNI területén levő szolgálati lakásokban, mert bentlakásos elitiskolát akar felhúzni a Külügyminisztérium, illetve több beruházást is végrehajtanának Lipótmezőn.

A férfi édesanyjának az egykori Egészségügyi Minisztérium dolgozójaként utalták  ki 1972-ben a szolgálati lakást, melyben a nő 8 évvel ezelőtti halála óta is jogszerűen élhetne tovább, azonban hiába kérvényezte már akkor, hogy bérlőként maradhasson a lakásban, az állam nem segített rendezni a jogviszonyát. Most pedig ezt kihasználva megpróbálták utcára rakni, mondván, hogy jogcím nélkül él a lakásban.

Szepesházi Péter, a férfi ügyvédje elmondta: a mostani ítélet nem biztosít teljes biztonságot a férfinak, de egy-másfél évig biztosan maradhat a lakásban. Az elsőfokú bíróság lakáskiürítést elrendelő ítéletében ugyanis annyi ellentmondás volt, hogy másodfokon részben az eljárás megismétlésére kötelezték – írják.

Az OPNI 15 éve szűnt meg, a szolgálati lakásokban élők státuszát viszont a mai napig nem rendezték. Eddig négy esetben is pert vesztett az állam a lakókkal szemben, köztük egy 91 éves asszony is megmenekült a kilakoltatástól. Az ő kálváriájáról az RTL is beszámolt:

Nyitókép: RTL.

#Belföld#OPNI#kilakoltatás#lakhatás#bíróság

Címlapról ajánljuk