Belföld

Demeter Szilárd felháborodott az orosz tankönyvön, amiben fasisztáknak nevezik az 1956-os forradalmárokat

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 28. 14:42

Demeter Szilárd reagált arra a nemrégiben kiadott orosz tankönyvre, amely fasisztának nevezi az 1956-os forradalmárokat. A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója állítja: nincs olyan jóérzésű magyar ember, akit ne háborítana fel a könyv. 

„Szerintem nincs olyan jóérzésű magyar ember, akit ne háborítana fel. Bár azt értem, hogy a Szovjetunió szempontjából ez egy lehetséges olvasat, ettől még nem válik igazzá” – kommentálta a Telex érdeklődésére Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója azokat a nemrégiben kiadott orosz tankönyveket, amikben átírták az 1956-os forradalom történetét.

Mint arról beszámoltunk, az 1956-os forradalomról hazugságokat állító orosz tankönyvet adtak ki Putyin parancsára, amelyekből a 11. osztályos tanulóknak kell tanulniuk Oroszországban. A könyvben azt írják, hogy 1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el, még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek. Emellett azt állítják benne, hogy

a magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták.

„A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában” – áll a könyvben. Ez voltaképpen megegyezik az évtizedeken át sulykolt szovjet 56-értelmezéssel, amihez mostanra teljesen visszatért a putyini Oroszország.

A lap az orosz tankönyvről, illetve tartalmának lehetséges diplomáciai következményeiről is kérdezte a kultúrpolitikust.

Bár azt értem, hogy a Szovjetunió szempontjából ez egy lehetséges olvasat, ettől még nem válik igazzá. És ez a lényeg: hogy mi, magyarok mennyire éljük meg igaznak 1956 kitüntetett történelmi pillanatát. Nem hiszem, hogy ezen bármiféle orosz tankönyv változtatna, mint ahogyan más, minket korábban leigázó birodalom történelmi olvasata sem kell, hogy befolyásolja azt, amit mi gondolunk saját magunkról

– fogalmazott Demeter Szilárd.

Arról is beszélt, hogy az embertelen diktatúrák „attól még embertelenek és diktatúrák maradnak, hogy valakik utólagosan elkezdik kozmetikázni”. Hozzátette, 1956-ot nevezték már ellenforradalomnak is, szerinte „az is a hőseink meggyalázása volt”.

Nyitókép: Derencsényi István / MTI

 

#Belföld#demeter szilárd#petőfi irodalmi múzeum#vlagyimir putyin#1956-os forradalom#orosz tankönyv

Címlapról ajánljuk