Belföld

Már ezernél is több embercsempészt engedtek szabadon a magyar börtönökből

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 21. 7:13

Ezzel már több mint 1300 elítélt embercsempészt engedett el Magyarország. 

Augusztus elejéig már 1385 külföldi embercsempészt engedtek szabadon a magyar börtönökből – írta a 24.hu, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) adataira hivatkozva. 

Közülük eddig hatot szállítottak vissza a börtönbe, miután megszegték szabadon bocsájtásuk feltételeit: nem hagyták el 72 órán belül Magyarországot, vagy visszatértek az országba, illetve egyikük bűncselekményt követett el közvetlenül elengedése után.

A Híradó május közepén rejtett kamerával rögzítette, hogyan engednek el öt embercsempészt Szombathelyen. A felvételen látni megérkezik a vasútállomásra a büntetés-végrehajtás kisbusza, majd 5 férfi kiszáll belőle, és szabadon elsétál.


A felvétel nagy visszhangot váltott ki Ausztriában, ahol a kormány válaszlépéseket tett. Gulyás Gergely akkor elismerte: nem tudják ellenőrizni, hogy az elengedett embercsempészek elhagyják-e az országot, és azt sem, hogy aki elmegy, az milyen irányba. A kormány a börtönök túlzsúfoltságával magyarázta a gyakorlatot, valamint azzal, hogy túl sok pénzbe kerül börtönben tartásuk.


Pintér Sándor belügyminiszter pedig azzal nyugtatta bécsi kollégáját, hogy nem engedtek szabadon olyan embercsempészeket, akiket Ausztriával közös rendőri akcióban tartóztattak le, és az elengedett bűnözők Szerbia felé vették az irányt.

Nyitókép: Híradó

#Belföld#embercsempész#embercsempészek#elengedés#börtön

Címlapról ajánljuk