Belföld

A Budapest Pride a bíróságon támadja meg a Médiatanácsot, mert szerintük áltudományos, homofób és transzfób döntést hoztak

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 21. 14:32

A Budapest Pride szerint a Médiatanács döntése reklámjukkal kapcsolatban „ellentmond a tudományos tényeknek, súlyosan homofób és transzfób”. Korábban az RTL ugyanezt a határozatot támadta meg.

Az RTL mellett a Budapest Pride is megtámadja a Médiatanács határozatát a bíróságon, mely szerint kampányfilmjük nem számít társadalmi célú reklámnak, valamint hogy korhatár-besorolás miatt csupán 22 óra és hajnali 5 között adhatja le azt a televízió.

Szerintük ez a határozat ellentmond a tudományos tényeknek, súlyosan homofób és transzfób.

Közleményükben azt írják: „Bár az RTL is megtámadja a határozatot, fontosnak tartottuk, hogy mi mint a kisfilm megrendelői is keresetet nyújtsunk be. Minden alkalmat és lehetőséget meg kell ragadni, hogy a történelem szemétdombjára juttassuk a homofób és transzfób propagandatörvényt. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek eltörlésére, eltüntetésére tett kísérletek csak kudarccal végződhetnek”.

Muhi Erika, a Háttér Társaság ügyvédje, a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője arról beszélt: „Az ügy jelentősége, hogy magyar bíróság első alkalommal kap lehetőséget, hogy állást foglaljon a nyilvánvalóan diszkriminatív, az Alaptörvény szólás- és művészeti szabadságot biztosító rendelkezéseinek ellentmondó jogszabályról. Bízunk abban, hogy a bíróság az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatával összhangban fellép a tartalom alapú cenzúrával szemben”.

Hozzáteszik: „2021-ben, a homofób és transzfób propagandatörvény hatályba lépése előtt még gond nélkül levetítette több Magyarországon sugárzó kereskedelmi csatorna is társadalmi célú reklámként a Budapest Pride Közösségi Fesztivál kampányfilmjét, azonban 2022-ben már csak a külföldi székhelyű Viacom csatornák voltak erre hajlandóak”.

A Budapest Pride 2023-ban is készített kampányfilmet, amit Tóth Luca animációs filmrendező alkotott (Tóth Luca filmjeit korábban többek között Cannes-ban és a Berlinalén mutatták be, elismert és gyakran díjazott rendező itthon és külföldön is animációs körökben).

Korábban arról írtunk: A Budapest Pride, a Phiren Amenca, a Haver Alapítvány és a Political Capital közös kampányt indított Összefogás a gyűlölet ellen címmel. Petíciójukban arra kérik Novák Katalint, hogy „legyen mindenki köztársasági elnöke, és álljon ki a sérülékeny kisebbségek mellett”. Ennek a reklámfilmjét is Tóth készítette.


Nyitókép: Tóth Luca / Budapest Pride

#Belföld#budapest pride#médiatanács#per#homofóbia#rtl#kampány#reklám#film#transzfóbia

Címlapról ajánljuk