Belföld

Ausztriába járnak abortuszt végeztetni a magyar nők

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 16. 20:09

A hosszú várólisták és a rossz bánásmód miatt hetente több tucat nő megy inkább Ausztriába művi terhességmegszakításra.

Hetente több tucat magyar nő utazik abortuszra Ausztriába, mivel Magyarországon esetenként megalázó a bánásmód, és várólisták is vannak – írja az Euronews.

Úgy is inkább a szomszéd országot választják, hogy a művi terhességmegszakítás a várandósság 12. hetéig legális Magyarországon. A nőknek két kötelező találkozón kell részt venniük, az elsőn tájékoztatják őket az egyéb lehetőségekről, míg a másodikon a műtét veszélyeiről – mondta a lapnak Lebedi Réka, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza.

A konzultációkkal is akad két probléma. Lebedi szerint egyrészt gyakran kifutnak az időből, másrészt a hangnem ezeken a tanácsadásokon megalázó lehet a nők számára.

Az Euronewsnak Christian Fiala, egy bécsi klinika nőgyógyásza elmondta, csak az ő intézményük hetente 10-15 magyar nőnél végez abortuszt, de több intézményt is talált az Euronews, ahova sok magyar jár ilyen beavatkozásra. A klinikákon egy abortusz ára 500-600 euró, tehát 180-230 ezer forint.

A kormány szeptember közepén úgy döntött úgy, hogy az abortuszt választó nőknek kötelező meghallgatniuk a beavatkozás előtt a nem kívánt magzat szívhangját. Több nőjogi civil szervezet szerint ezzel egyetlen életet sem fognak „megvédeni”, csupán megalázzák a nőket. A rendelet életbe lépése óta egyébként nem csökkent az abortuszok száma.


Nyitókép: RTL Híradó.

#Belföld#abortusz#terhesség#ausztria#szívhangrendelet#klinika#kórház

Címlapról ajánljuk