Belföld

Emelt ösztöndíj és ingyenes étkezés lesz a honvédelmi iskolákban

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 15. 12:49

A honvédelmi iskolák tanulói a kilencedik évfolyam második felétől kezdve havi 16-67 ezer forint közötti ösztöndíjat kapnak, tanulmányi átlaguktól függően, a honvéd kadétok emellett szeptember elsejétől ingyen étkezhetnek. 

A kormány emelt összegű ösztöndíjat és ingyenes étkezést biztosít a honvédelmi iskolákban, azaz a honvédelemi tárca irányítása alá tartozó köznevelési és szakképző intézményekben tanulóknak. A vonatkozó kormányrendelet már meg is jelent a hétfői Magyar Közlönyben – írja az MTI.

A kormány célja a lépéssel, hogy növelje a honvédelmi, katonai pályára készülő fiatalok „erkölcsi és anyagi megbecsülését”. A kadétok a kilencedik évfolyam második felétől kezdve

havi 16-67 ezer forint közötti ösztöndíjat kapnak, tanulmányi átlaguktól függően.

Mint írják, az ösztöndíjak 2023. február elsejéig visszamenőlegesen módosulnak, a különbözetet egy összegben, a módosítás kihirdetését követő 60. napig térítik meg a tanuló részére. Az intézmények tanulói emellett szeptember elsejétől díjmentes étkezést kapnak.

A fiatalok egyre nagyobb számban mondanak igent a haza szolgálatára és mi ezt az elkötelezettséget támogatni akarjuk

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter

A honvédelmi miniszter a múlt héten bejelentette azt is, hogy emelt összegű illetménnyel várják a fiatalokat a Lynx, azaz a Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba, a kezdő fizetés belépő őrvezetői szinten bruttó 737 ezer forint.

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a felsorakozott kadétok előtt a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium évzáróján az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth laktanya alakulóterén Debrecenben 2022. június 15-én. Czeglédi Zsolt / MTI

 

#Belföld#honvédelmi#iskola#ösztöndíj#ingyenes#étkezés

Címlapról ajánljuk