Belföld

Kétszáz szakdolgozó mondta fel az önként vállalható túlmunkát a debreceni egyetemi klinikákon

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 15. 7:39

Már nem kapják meg a kiemelt ügyeleti pótlékot, heteken belül műtétek maradhatnak el, és nőhet a várakozási idő. 

Nagyjából kétszáz szakdolgozó mondta fel az önként vállalható túlmunkát Debrecenben az egyetemi klinikákon – mondta el a Népszavának Soós Adrianna. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a lapnak elmondta, hogy eddig az ügyeleti munkáért kiemelt ügyeleti pótlékot adtak, most ennek egy részét vissza akarják venni.

Az egészégügyi szakdolgozók béremeléséről szóló törvény szerint a 18 százalékos többletet az alapbérre és az ahhoz kötődő kötelező pótlékokra is megkapja a munkáltató, ám a saját döntésén alapuló pótlékokra nem. Ezek kifizetését az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyezi, de csak azokban az esetekben, amikor az intézménynek van rá fedezete – írta a Népszava.

Soós Adrianna szerint szeptembertől, a túlmunka felmondás hatályosulásával, ez már a betegellátásban is okozhat problémát, például kevesebb lesz műtét, és megnyúlhatnak a most sem rövid várakozási idők ezeknél az ellátásoknál.

Hiába az egészségügyi szakdolgozók béremelése, van, aki még kevesebb pénzt visz haza, mint eddig

Saját fizetését csökentette egy fővárosi háziorvos, hogy meg tudja emelni asszisztensei bérét, mert az állam erre nem adott pénzt

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

 

#Belföld#egészségügy#béremelés#debrecen#egyetemi klinikák#egészségügyi szakdolgozók#túlmunka#túlóra

Címlapról ajánljuk