Belföld

A fideszesek szerint a kormány nem tehet a rekordmagas inflációról

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 8:47

Az IDEA Intézet friss felmérése szerint a kormánypártiak jól becsülték meg az infláció és a munkanélküliség mértékét, azonban nem a kormányt okolják a magas árakért. A ellenzéki szavazók pedig jóval magasabbnak gondolják az inflációt, mint amekkora valójában. 

A magyarok az inflációt átlagosan 35 százalékkal becsülték felül júliusban, míg a munkanélküliségi rátát nagyjából háromszor nagyobbnak, a nettó átlagbér mértékét pedig 25 százalékkal kisebbnek gondolták annál, mint amekkora valójában – derül ki az IDEA Intézet friss közvélemény-kutatásából, amit a 24.hu ismertetett.

Az IDEA Intézet 2023. júliusi, reprezentatív felmérésében azt vizsgálta, mennyire vannak tisztában a magyarok a fent említett makrogazdasági paraméterek hivatalos értékeivel, de az is kiderült, hogy ezek befolyásolják-e a választói preferenciákat.

Mint írják, az inflációról és a munkanélküliségről a felnőtt lakosság háromnegyede tud valamilyen becslést adni, az átlagbérről pedig kétharmaduknak van számszerű elképzelése. A kutatás eredményeit befolyásolják a válaszadók életkörülményei is: ha valaki nehezebben él, akkor lényegesen rosszabbnak látja az ország makrogazdasági mutatóit is. A felmérésből emellett a következők derültek ki:

  • A kormánypártiak jól becsülték meg az infláció és a munkanélküliség mértékét, de az átlagbér szintjét mintegy 16 százalékkal tippelték magasabbnak, mint amekkora valójában.
  • Az ellenzékiek az inflációt és a munkanélküliséget jóval magasabbnak gondolják, míg az átlagbért 10 százalékkal kevesebbnek becsülték, mint amit a hivatalos adatok mutatnak.
  • A fideszesek háromnegyede úgy éli meg, hogy jól ki tud jönni a jövedelméből, az ellenzék szimpatizánsainak viszont mindössze egyharmada látja így.
  • A felmérés szerint a kormánypártiak hajlamosabbak lehetnek a rosszabb körülményeket kedvezőbben értékelni, hogy ne kerüljenek ellentmondásba önmagukkal, a tehetősebb ellenzékiek pedig hajlamosabbak borúsabban látni saját helyzetüket.
  • A kormánypártiak szerint az Európa-rekorder inflációért nem az Orbán-kormány a felelős, helyette azt többnyire külső tényezőkkel magyarázzák.

Nyitókép: Tojások árcímkéje a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#infláció#munkanélküliség#nettó átlagbér#idea intézet#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk