Belföld

„Egyéjszakás” balatoni kaland, véget érő árstop és Balogh Levente, aki újra asszisztensét keresi – a hét videói

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 5. 20:28

Több mint három hónap után kiderült, hogy ki lőtte le a Svájctól egészen hazánkig kóborolt M237 jelzéssel ellátott farkast. A boltokba berobbant az árstop utáni élet, de a mennyiségi korlátozások továbbra is megmaradtak. Gulyás Gergely váratlan helyről, egy keresztény ifjúsági táborból kapott kritikát, és hajmeresztő autós üldözést mutattak be a rendőrök az M2-esen. Megtudhattuk, mi teszi igazán boldoggá a szerelmet kereső Jázmin Viktóriát és azt is, hogy Balogh Levente újra asszisztenst keres. A hét legizgalmasabb videóiból válogattunk. 

 

Kiderült, ki lőtte le a svájci farkast

Áprilisban igen nagy felháborodást okozott, hogy egy akkor még ismeretlen elkövető kilőtte az M237 jelzéssel ellátott hím szürke farkast a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hidasnémeti környékén. Most kiderült, egy 9 éves fiú ölte meg a jeladós farkast. Hivatásos vadászként dolgozó apja adhatta a fegyvert annak a gyereknek, aki lelőtte a Svájcból egészen Magyarországig kóborló ragadozót – tudta meg az RTL Híradója. A fiú a férfi egyik barátjával ment ki az erdőbe, amikor lelőtte a védett ragadozót. A két szabolcsi férfit augusztus 2-án hajnalban fogták el, egyikük elfogásához a TEK-et is bevetették.

Élet az árstop után

Augusztus elsejével megszűntek a kötelező árstopok. Az eddigi hatósági áras termékeket a következő két hónapban csak beszerzési áron vagy az alatt árulhatják, így a vásárlók még mindig nem a piaci árakkal fognak találkozni. A kormány ellenőrzéseket ígér az indokolatlan áremelések kiszűrésére.


Az áremelkedés az árstopok megszüntetésének leglátványosabb következménye. A legtöbb helyen nőtt a húsok ára is, de van, ahol ezeket is akciósan adják. A GKI szerint két hónap múlva várható majd nagyobb áremelkedés, amikor a kötelező akciózás után a nagyobb boltok is visszatérhetnek a piaci árakhoz.


Bár az árstop ment, a mennyiségi korlátozások maradtak. Továbbra is korlátozza a korábbi árstopos termékek esetében a naponta megvásárolható mennyiséget a legtöbb áruházlánc. 

„Olyanok is bekerültek, akik nem voltak iskolaérettek”

Egyre több az évismétlő elsős. Idén csaknem ötezren járták újra az általános iskola első osztályát. A Híradó által megkérdezett oktatáskutató szerint ez több, mint a korábbi években, és az oka az lehet, hogy 2020 óta csak a szülő kérésére lehet évhalasztást kérni, egy bonyolult eljárás alapján. Emiatt sok gyerek úgy kerül iskolapadba, hogy még nem iskolaérett. A Szülői Hang szerint a kérelem sok adminisztrációval jár, amiben sok – főleg hátrányos helyzetű család – nem igazodik el. 


Esküt is kell tenniük a pedagógusoknak jövő májustól – egyebek mellett ez derült ki a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezetéből. Az viszont nem, hogy mi lesz az eskü szövege, és az sem, hogy pontosan mennyit fognak keresni a tanárok. A Belügyminisztérium szerint az eskütétel erősítheti a pedagógus elkötelezettségét


Néhol elképesztően alacsony pontszám is elég volt a sikeres felvételihez, van, ahová 2-es, 3-as érettségivel is be lehetett kerülni. Míg a kormány örül neki, hogy az eddiginél többen kerültek be a felsőoktatásba, az ADOM diákmozgalomnál attól félnek, hogy a gyenge tanulókból majd rossz munkaerő lesz. A Pedagógusok Szakszervezete szerint kérdés, hogy a felvett diákok közül ténylegesen hányan iratkoznak majd be a pedagógus képzésekre. A tiltakozásokat kiváltó, úgynevezett státusztörvényről ugyanis csak a felsőoktatási jelentkezési határidő lezárása után beszélt először a kormány.

Hajsza az M2-esen

Akciófilmbe illő jelenet rögzített egy autó fedélzeti kamerája kedden az M2-es autóúton. A rendőrök egy rendszám nélküli Mercedes sofőrjét akarták igazoltatni. A váci férfi azonban nem állt meg, és kezdetét vette a hajmeresztő üldözés.


Később kiderült a férfinak korábban már számtalan szabálysértési ügye volt, azt is tudták róla, hogy nincs jogosítványa. Vácon kezdődött a hajsza, amikor a sofőr elhagyta a várost, volt, hogy 200 km/h-val száguldozott. Az őt üldöző egyik rendőr szerint tudták, hogy magától nem fog megállni, de azt is, hogy neki, mint a rendőrautó vezetőjének, higgadtnak kell maradnia. A vezetéstechnikai oktató szerint a rendőrök jól végezték a dolgukat: megállították a menekülő autóst és figyeltek a szabályosan közlekedőkre is. Amikor elfogták azt kiabálta a rendőröknek, hogy „megdöglötök!”


Családja szerint viszont a váci ámokfutó azért menekült, mert nem volt jogosítványa és emiatt megijedt. Szerintük a rendőrök veszélyeztették a férfi életét, amikor a beton elválasztóra szorították a kocsiját. A Mercedest üldöző rendőrök akár bajba is kerülhetnek, mert „ez nem Amerika”.

Egy kis bor után lehetne vezetni is?

Egyre csökken a borfogyasztás Magyarországon, a borász szakma főleg emiatt szeretné, ha a kormány eltörölné a zéró toleranciát. Szerintük a sofőrök vezetési képességeit nem befolyásolná egy pohár bor elfogyasztása az ebédhez vagy a vacsorához, rajtuk viszont segítene, ha valamennyit ihatnának a járművezetők is. Évek óta lobbiznak ezért. Nemrég a közlekedési tárca azt közölte: áttekintik a szabályozást.


A zéró tolerancia eltörlésének ötletét Zacher Gábor, úgy ahogy van, kidobná a kukába. Az ismert toxikológus a Reggeliben értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy egyáltalán felmerült a szabályok enyhítése, ugyanis már 0,5 ezrelék véralkoholszintnél is nő a sofőrök reakcióideje. Azt is mondta, Magyarországon többen halnak meg alkoholfogyasztás miatt, mint dohányzás miatt, így az italosüvegekre is kerülhetnének olyan ijesztő képek a betegekről, mint a cigisdobozokra.

Kemény kritika egy keresztény ifjúsági táborban

Tűnjön el Orbán Viktor és a sleppje: ezt mondta egy fiatal Gulyás Gergely miniszternek egy keresztény ifjúsági táborban csütörtökön – erről először a Telex írt. Tóth Bálint beszédében Mészáros Lőrinc gazdagodását is kritizálta. Az RTL Híradó stábjának azt mondta, szerette volna, ha a miniszter megtudja, hogy nem minden keresztény fiatal ért egyet a kormánnyal. A Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: fontos, hogy legyen tere az ellenzéki véleményeknek.

„Egyéjszakás kaland”

Két napra jutott el a Balatonhoz a Juhász-Fekete család, de a nyaralás is a kompromisszumokról szól náluk. A családot januárban mutatta be a Fókusz. A három gyermek közül egyik fiuk cukorbeteg, a másik, Botond pedig évekkel ezelőtt majdnem belefulladt egy kerti tóba, speciális iskolába jár. A családnak sok mindenről le kell mondania szerény anyagi körülményeik miatt, a nyaralás is a kompromisszumokról szól náluk. Két napnál tovább még sohasem tartott a vakációjuk. Vonattal és élelmiszerrel felpakolva érkeztek a Balatonra, hogy spórolni tudjanak, de azt mondják, egy fagyinak még így is bele kell férnie.


A Fókuszban több megrázó és szívszorító történetet is bemutattunk múlt héten. Ramóna orrát két éve leharapta egy kutya. A fiatal lány 2021 novemberében a nővérével ment el beszélgetni két falubeli fiúhoz. A lányról az utolsó kép pont azon a napon készült, amikor minden megváltozott az életében. Azt mondta, úgy érzi, mintha az egész régi élete összedőlt volna.


Rengeteg roma baba ragad az örökbefogadási rendszerben Magyarországon, mert sokan félnek az ismeretlentől, a környezetük véleményétől. A Fókusz stábja olyan családokat látogatott meg, akik roma származású kisbabát fogadtak örökbe, és az előítéletekkel is meg kellett küzdeniük. Megismerhetik egy roma származású férfi történetét is, akit örökbefogadottként sokáig kísértett a múlt.

Jön az Álommeló második évada

Balogh Levente előléptette Keserű Balázst, így újra elnöki asszisztenst keres. A fiatalember nagy utat járt be Karcagtól Budapestig, hogy álmai munkáját végezhesse Balogh Levente mellett. Ám eljött az ideje, hogy átadja a stafétát, és újabb, még komolyabb feladatok elé nézzen: Balogh Levente egyik cégének ügyvezető igazgatója lesz, egyben partnere, tulajdonostársa is. A Fókusz riportjából kiderül, az elnök ezúttal milyen asszisztens keres, és az is, hogy Balázs mit üzen a leendő jelentkezőknek.

Jázmin Viktóriának fontos a pénz, Csonka András szerint Lukács Miki még nincs túl Peller Annán

Lukács Miki a Celebrandiban találkozott egyik jóbarátjával, Csonka Andrással, akinek elmesélte, milyen különleges élményeket szerzett eddig a műsorban. A beszámolója után azonban Bandi nem bírta magában tartani véleményét: szerinte Mikit és Annát még mindig túl szoros kötelék tartja össze.


Jázmin Viktória több izgalmas kérdést is kapott a vakrandiján, amelyeknek köszönhetően kiderült, hogy utazásokkal mulasztja el az unalmát, sőt az is, hogy mennyire fontos neki a pénz egy kapcsolatban.


Köcse György annyira zavarba jött, amikor megpillantotta a vele szemben ülő hölgyet, hogy azonnal bemutatkozott neki. Annak ellenére is, hogy ismerős vonások köszöntek vissza az asztal másik oldaláról. Első pillanatban azt hitte, hogy egyik exe ül vele szemben.


Későbbi randija Danicával már sokkal jobban sikerült, a búcsúölelésbe még egy csók is belefért.

Világbajnoki arany és világcsúcs

Volt, minek örülni a múlt héten. Szombaton óriási csata után aranyérmes lett a magyar vízilabda válogatott a Fukuokában zajló vizes világbajnokságon. Hogy milyen volt a meccs, és hogyan élték meg a játékosok a sikert arról Vogel Soma és Jansik Szilárd mesélt a Reggeliben.


Korok Fatima pedig megdöntötte a szabadtüdős merülés világrekordját. 102 méter mélyre merült egyetlen levegővétellel, egy kötél mentén, uszony nélkül, ezzel világcsúcsot döntött, mindezt 3 perc 47 másodperc alatt teljesítette a Bahamákon a Blue Vertikal versenyén, ráadásul a vasárnap véget érő versenysorozatban a nők között összetettben is győzött.

Megnéztük, milyen hétköznap délben a lezárt pesti alsó rakpart

Sok kritika érte a Fővárosi Önkormányzat döntését, miszerint egy hónapra nemcsak hétvégén, hanem hétköznap is lezárták a pesti alsó rakpart egy szakaszát. A lépés ellenzői szerint ezzel csak tovább keserítik az autósok életét, miközben hétköznaponként alig lézengenek néhányan a rakparton. Péntek délben megnéztük, hányan vannak az érintett szakaszon, és megkérdeztük őket, mit gondolnak a lezárásról.

 

#Belföld#árstop#vízilabda#Celebrandi#lukács miki#rtl#lelőtt farkas#zéró tolerancia#Sport#korok fatima#merülés#m2#üldözés#ma#álommeló#balogh levente

Címlapról ajánljuk