Belföld

Megtudtuk, mennyibe kerültek Orbán Viktor külföldi útjai – a látogatások több mint harmadában különgéppel ment

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. július 31. 6:20

Tavaly január óta 18 alkalommal repült külföldre az állami különgéppel Orbán Viktor – derült ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium adataiból. A kormány ugyanakkor már nem hajlandó elárulni, hogy az egyes utakon milyen áron szállt meg a miniszterelnök delegációja, valamint hogy mekkora napidíjat utaltak ki a résztvevőknek, ehelyett inkább csak összesített adatot közöltek. Az összeg így is figyelemreméltó: 2022 eleje óta több mint 500 millió forint ment el a kormányfő utazásaira. 

Tavaly januártól idén június közepéig 51 hivatalos látogatást tett külföldön Orbán Viktor kormányfő, ezek közül 18 alkalommal vette igénybe a Magyar Honvédség által vásárolt Airbus A319-es különgépet – tudta meg az rtl.hu. Az utazások a Külgazdasági és Külügyminisztérium adatközlése szerint a napidíjat, a szállást és az útiköltséget is beleértve körülbelül 502 millió forintba kerültek.

A tárca ugyanakkor megtagadta a költségek részletezését, így nem lehet tudni, hogy utazásai során milyen áron szállt meg a miniszterelnök, vagy hogy milyen összegű napidíjakat vett fel. A pontos adatokért megkerestük Orbán Viktort is a sajtósán keresztül, de kérdéseinkre nem érkezett válasz.

A Szijjártó Péter vezette minisztérium – korábbi adatkérésünkre hivatkozva – ezúttal tehát csak összesítve küldte el a költségeket 2022. január elsejétől: e szerint 

az 51 út 502 millió forintos költségvetéséből 395 millió forintot fordítottak szállásra, 14 millió forintot napidíjra, míg az útiköltség 93 millió forint volt.

Az adatok részletezése azért volna fontos, mert több esetben is felmerült, hogy kifejezetten drágán, luxuskörülmények között béreltek szállást a kormányfő delegációjának. Ilyen volt például a tavaly júliusi bécsi látogatás, ahol a magyar küldöttség az osztrák főváros egyik legdrágább hoteljében szállt meg.

Azt nem tudni, hogy ez végül mennyibe került az adófizetőknek, de amikor legutóbb még közölték a részletes adatokat, kiderült például, hogy a tavaly januári párizsi út során a 7 fős delegáció szállására 5,2 millió forintot számoltak el, ami fejenként csaknem 750 ezer forintot jelent.

A költségeket tekintve egyébként az is figyelemreméltó, hogy igen alacsony összeget tüntetnek fel az összesített útiköltségnél: az 51 látogatásra 93 millió forintot írtak, pedig csak az üzbegisztáni Szamarkandba 49 fős delegáció ment Orbán Viktorral, Kairóba 43-an, míg például a türkmenisztáni útra 38-an kísérték el őt. Az alacsony összeg hátterében feltehetően az áll, hogy – Novák Katalin köztársasági elnök látogatásaihoz hasonlóan – nem lehet tudni, pontosan milyen áron számolják el az Airbus A319-es különgép használatát. Az adatok alapján ez a költség valószínűleg nem az utakat szervező külügyminisztériumnál keletkezik.

Az ömlesztett költségekkel azt is elfedi a kormány, hogy mennyibe került Orbán Viktor pisai kitérője. Mint ismert, március elsején a kormányfő Kairóból hazafelé nem Budapesten szállt ki, hanem az onnan ezer kilométerre nyugatra lévő Pisában, majd két nap múlva több kép is készült arról, hogy feleségével Firenzében és Velencében sétál. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a kitérő „alsó hangon 3-4 millió forintba került az adófizetőknek”, ezért feljelentést tett, de az ügyészség azt állapította meg, hogy nem történt hűtlen kezelés.

Az adatokból kiderült, hogy Egyiptomba is elkísérte már egy családtagja, majd a

a kairói látogatás március 1-jén véget ért. Azaz Orbán Viktor aznap a honvédségi géppel elment Pisába, majd innentől magánúton volt Firenzében és Velencében is.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor technikai landolásról beszélt.

A miniszterelnök általában 15-30 fős kísérettel utazik, a delegáció tagjai pedig gyakran ugyanazok. Időnként elkíséri egy meg nem nevezett családtagja is, a korábbi utak alapján ő feltehetően a felesége lehet. (A jogszabályok, valamint a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság állásfoglalása alapján a tárca nem köteles megnevezni a családtagot.)

A delegációnak gyakori tagja Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa, Rahói Zsuzsanna főtanácsadó, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója, valamint Máté János, a Miniszterelnöki Programiroda vezetője, de például Üzbegisztánban a kíséret tagja volt Paks II. vezérigazgatója is.

Nagy port kavart, amikor Orbán Viktor tavaly szeptemberben (tehát az ukrajnai háború kitörése után) személyesen vett részt Mihail Gorbacsov temetésén Moszkvában, miközben más nyugati vezetők az orosz agresszió elleni tiltakozásul távol maradtak a szertartástól. Akkor vele tartott Kónya Imre, volt MDF-es politikus, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, valamint Deutsch Tamás EP-képviselő is. Ez a delegáció 18 fős volt összesen, de például Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök temetésére csak 13 fős magyar küldöttség ment.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#különgép#airbus a319#külföldi út#kormány#utazás#költségek#ma

Címlapról ajánljuk