Belföld

Novák Katalin szinte minden külföldi útjára különgéppel utazott

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. július 17. 6:07

Beiktatása óta összesen 44 hivatalos úton járt külföldön Novák Katalin köztársasági elnök, ebből 41 alkalommal az állami tulajdonban lévő Airbus A319-es repülővel utazott – tudta meg az rtl.hu. Kövér László tavaly óta hétszer járt más országokban munkaúton, és minden alkalommal kereskedelmi járattal ment. Az egy látogatásra jutó költség viszont jóval magasabb a házelnök esetében, a hét út ugyanis 57 millió forintba került, míg Novák Katalin külföldi tárgyalásaira a hivatalos adatok alapján kétszer ennyit, összesen 115 millió forintot költöttek, de ebből hatszor annyi külföldi út jött ki, mint Kövér László esetében.

A kormány rendre tagadja, hogy kormánygépként használja a Magyar Honvédség által vásárolt Airbus A319-es repülőt, azonban a külföldi utakról szóló hivatalos statisztikák egészen mást mutatnak. A géppel azonban nem csak Orbán Viktor és egyes miniszterei repülnek előszeretettel, hanem a köztársasági elnök is.

Novák Katalin tavaly május óta összesen 44 alkalommal járt külföldön, ebből pedig 41 esetben ezt a különgépet vette igénybe. 

(A hivatalos válasz szerint 4 alkalommal ment kereskedelmi járattal, ami összesen 45 utat jelentene, de a részletes táblázatba csak 44 úti célt tüntettek fel. A magyarázat szerint ugyanis lehetett olyan út, amely több államot érintett vagy át kellett szállni.)

A köztársasági elnök külföldi útjai a hivatala adatai alapján összesen több mint 115 millió forintba kerültek, azonban a közérdekű adatigénylésre küldött számokból nem derült ki, hogy hogyan számolták el az Airbus költségeit. Az államfőre jutó kiadások esetében mindenesetre néha egészen alacsony adatokat küldött a Sándor-palota: a hivatalos tájékoztatás szerint például Novák Katalinra mindössze 12 ezer forintos költség jutott, amikor Portugáliába utazott, Londont és Izraelt kevesebb mint 18 ezer forintból járta meg, de a négynapos kanadai út során is csak 61 ezer forintot tüntettek fel ráeső költségként. 



A köztársasági elnök beiktatási beszédében azt mondta: „Számíthatnak rám azok a magyarok is, akik a többség számára láthatatlan helyeken, rossz körülmények között élnek. Ott leszek közöttük, leülök a sámlira, meghallgatom és képviselem őket. Fül, szív és száj akarok lenni azok számára, akiket most kevésbé hallunk, látunk és értünk, hogy érezzük: összetartozunk”. Novák Katalin ugyanakkor nem feledkezik meg a reprezentációról sem: az általa használt rezidenciát csaknem 280 millió forintért újították fel, lett benne kutyakennel, valamint zene- és sminkszoba is. Ezt az ingatlant utódja is használja majd.

Külföldi aktivitása mindenesetre nem jelent meglepetést, már a megválasztásakor jelezte, hogy elődeihez képest sokkal erőteljesebb diplomáciai tevékenységre törekszik. A miniszterelnökkel ellentétben például személyes látogatást is tett Ukrajnában, ez a hivatalos adatok szerint 556 ezer forintba került.

A Sándor-palota kommunikációs osztálya azt nem árulta el, hogy pontosan kik alkották az államfő delegációját, ezzel kapcsolatban csak annyit írtak: Az elnöki delegáció összeállítása az észszerűség és a hatékonyság mellett a 2258/2000. (X. 31.) Korm. határozat, valamint a 9/2015. (II. 20.) KEH utasítás figyelembevételével történik.

A legtöbbet egyébként a tavaly júliusi brazíliai útra költöttek, amely összesen csaknem 50 millió forintba került. Két látogatás esetében viszont 0 forintot tüntettek fel, a Dráva-híd megtekintésekor például a hivatalos tájékoztatás szerint kerékpárt használt Novák Katalin.

Kövér László mindig kereskedelmi járattal ment

Az Országgyűlés Hivatalától származó kimutatás szerint Kövér László házelnök tavaly év eleje óta 7 alkalommal volt külföldi munkaúton, ezek pedig összesen több mint 57 millió forintba kerültek.

Jelentősebb tételt tettek ki a repülőjegyek, Izlandra például 1 millió forintért repült Kövér László, Dél-Koreába és Mongóliába 2,5 millió forintért, míg a kenyai repülőjegy 2 millió forintba került. Ezeket az értékeket azonban nincs mivel összehasonlítani, mert nem tudni, hogy pontosan milyen áron szállít a honvédségi Airbus 319-es gép.

A házelnököt 5-18 fős delegáció kísérte el, általában a hivatal munkatársai, de arra is volt példa, hogy egy meg nem nevezett képviselő utazott vele.



Hozzászólna? 

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#novák katalin#különgép#airbus#külföldi út#költségek#ma#köztársasági elnök#Híradó

Címlapról ajánljuk