Belföld

Minden harmadik külföldi útjára különgéppel repült Orbán Viktor

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. december 5. 5:09

Összesen csaknem 380 millió forintba kerültek a miniszterelnök külföldi útjai 2020 januárja óta – tudta meg az rtl.hu. Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos tárgyalásokra minden harmadik alkalommal a „nem kormánygépként” használt, állami tulajdonban lévő Airbus A319-es géppel repült. A szállásokra 100 és 200 ezer forint között költöttek fejenként, de a miniszterelnök idei párizsi útján ennek többszörösét költötték erre. 

Hivatalos látogatásai miatt több mint száz napot töltött külföldön 2020 januárja és 2022 augusztusa között Orbán Viktor kormányfő – tudta meg az rtl.hu. Ezeken az utakon összesen több mint 220 millió forintot költöttek a miniszterelnök, valamint az őt kísérők szálláshelyeire, és csaknem 140 millió forint ment el az útiköltségre. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közérdekű adatigénylésre adott tájékoztatása szerint a több mint 70 út során a delegációk tagjai összesen 15 millió forintnyi napidíjat számoltak el.


A szállásokra általában nagyjából 100 és 200 ezer forint közötti összeget (vagy kevesebbet) költöttek fejenként, azonban akadt néhány kiugró eset is. Idén januárban például 29-e és 30-a között Párizsban tárgyalt a kormányfő, 

az összesen 7 fős delegáció szállására pedig 5,2 millió forintot számoltak el, ami fejenként csaknem 750 ezer forint.  

Ezen az úton egyébként Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnökkel tárgyalt a kormányfő. 

A januárban Párizsba utazó delegációból Orbán Viktoron kívül senkit sem neveztek meg, a külügyminisztérium tájékoztatásából csak annyi derült ki, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda három munkatársa, valamint három biztonsági őr kísérte el a miniszterelnököt. Az rtl.hu megkereste Havasi Bertalant, a kormányfő sajtófőnökét, hogy megtudjuk, mi eredményezte a fejenként a 750 ezer forintos kiadást, ám a kérdéseinkre – miszerint pontosan melyik hotelben szálltak meg, valamint hogy miért pont arra esett a választás – nem érkezett válasz. 

Nagyobb kiadást jelentett a májusi brüsszeli út is, ahol 6,2 milliót költöttek a 12 fős delegáció szállására (fejenként több mint 500 ezer forint). Ez ráadásul egynapos út volt, az adatok alapján a kormányfőnek még aznap tovább kellett utaznia Londonba. 

Minden harmadik út a „nem kormánygéppel”

A külügyminisztérium adatai szerint a költségek néhány esetben irreálisan alacsonyak voltak, az pedig a tárca tájékoztatásából nem derül ki, hogy pontosan milyen kiadásokból álltak össze a különböző tételek. (A külföldi utakra vonatkozó adatigénylések tapasztalatai ráadásul azt mutatják, hogy gyakran csak jóval később jelennek meg egyes tételek a hivatalos elszámolásban. Ilyen például az idén port kavart bécsi út is, amelynek kimutatása a tárca jelzése alapján is hiányos lehet még.) 

A februári brüsszeli látogatás során például mindössze 137 ezer forintot számoltak el útiköltségként, pedig összesen 15 ember ment a belga fővárosba. 

A rendkívül alacsony összegek hátterében több dolog is állhat: a szállások esetében például előfordulhat, hogy egy egynapos út során anélkül bérelnek és használnak „bázisként” egy-két szobát, hogy a delegáció tagjainak ott kellene aludniuk. Ilyenkor kevesebb szobát is elég kivenni, hiszen aznap úgyis visszatérnek Magyarországra. 

Az útiköltségek esetében az is torzíthatja az adatokat, hogy Orbán Viktor igen gyakran állami tulajdonban lévő repülővel utazik külföldre. A kormány ugyan rendre tagadja, hogy az Airbus A319-s repülőt „kormánygépként” használná, azonban a külügyminisztérium által közölt adatok szerint 

Orbán Viktor a vizsgált időszakban a külföldi utak mintegy harmadában – összesen 24 alkalommal – ezzel a repülővel utazott külföldre. A többi esetben a tárca vásárolt repülőjegyeket.

Azt a minisztérium nem árulta el az rtl.hu kérdésére, hogy a kormányfő pontosan mely utakra ment a különgéppel, de két hete még Kassára is azzal repült a visegrádi országok találkozójára. (Igaz, ekkor a Honvédelmi Minisztérium egy másik repülőjével.)

Legutóbb múlt héten vette igénybe a kormányfő az Airbus A 319-es gépet, ekkor a 350 kilométerre lévő Mariborba utazott, miközben kormányzati autókonvoj is ment Szlovéniába.

Időnként elkíséri a felesége is

A miniszterelnök kísérete általában 15-20 főből áll, de tavaly novemberben például 

több mint ötvenen utaztak vele Isztambulba (ott volt például az MTVA vezérigazgatója is),

míg akadt olyan prágai út is, ahol csak 6-7 fős volt a delegáció. Orbán Viktort időnként elkíséri egy meg nem nevezett családtagja is, a korábbi utak alapján ő feltehetően a felesége lehet. (A jogszabályok, valamint a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság állásfoglalása alapján a tárca nem köteles megnevezni a családtagot.)

A delegációnak gyakori tagja Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa, Rahói Zsuzsanna főtanácsadó, valamint az áprilisi választás óta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója, illetve Máté János, a Miniszterelnöki Programiroda vezetője.

A miniszterek közül a vizsgált időszakban gyakori útitárs volt Szijjártó Péter külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István agrárminiszter is, de volt, hogy Kocsis Máté frakcióvezető, Pintér Sándor belügyminiszter vagy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője kísérte Orbán Viktort.

Amíg nem volt köztársasági elnök, Novák Katalin is gyakran együtt utazott a miniszterelnökkel, ám megválasztása óta egy közös látogatásuk sem volt. Hozzá hasonlóan Altusz Kristóf sem kíséri már Orbán Viktort, feltehetően azért, mert a tanácsadó a köztársasági elnök diplomáciai segítője lett.  

A londoni utak különlegessége, hogy az utolsó két esetben nem számoltak el szállásköltséget, azaz vagy valaki mindig vendégül látja a delegációt, vagy van egy állandó épület, ahol nem kell fizetni semmit sem. Az rtl.hu erre vonatkozó kérdéseire a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem válaszolt. 

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő érkezése után a belgrádi repülőtéren 2022. szeptember 16-án. Mellette Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter. A miniszterelnök egynapos munkalátogatásra érkezett Belgrádba, tárgyalást folytatott Aleksandar Vuciccsal, majd a szerb államfő átadta a magyar miniszterelnöknek a Szerb Köztársaság Érdemrendjét – Fotó: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#utazás#költségek#külgazdasági és külügyminisztérium#kíséret#napidíj#delegáció#szállás#ma

Címlapról ajánljuk