Híradó

Elismerték: Orbán Viktor is Bécs egyik legdrágább luxusszállodájában aludt

Horváth NándorHorváth Nándor

2022. november 8. 17:21

Három hónap után elismerte a kormány, hogy Orbán Viktor is Bécs egyik legdrágább luxusszállodájában aludt július végi hivatalos látogatásakor. Egy másik adatigénylésre pedig azt árulták el, hogy összesen 33 fős delegáció utazott alig pár nappal később Amerikába a miniszterelnökkel. Azt viszont sem kérdésre, sem adatigénylésre nem közölték, hogy mennyibe került az adófizetőknek a két út. Ujhelyi István volt szocialista EP-képviselő szerint azért titkolóznak, mert felháborítóan sokat költöttek az utakra.

Mosolyogva nyilatkozott július végén Orbán Viktor Bécsben, miután találkozott az osztrák kancellárral. Először az azóta megszűnt Azonnali írt arról, hogy Budapest közelsége ellenére az alig pár órás hivatalos program után a népes – 39 fős – delegáció nem autózott vissza Magyarországra. Sajtóhírek szerint a miniszterelnök és a delegáció kiemelt tagjai a bécsi operával szemben található Hotel Bristolban szálltak meg, ezt azonban akkor a kormány nem erősítette meg. Gulyás Gergely úgy fogalmazott:

Azt, hogy hol lakott a miniszterelnök, nem tudom, de én is ott laktam abban a szállodában, ez igaz.

Most viszont kiderült: Gulyás Gergely és Orbán Viktor elkerülhették egymást a folyosón, ugyanis a magyar miniszterelnök is a magára luxusszállodaként hivatkozó hotelben aludt. Sőt összesen a delegáció 25 tagja éjszakázott a szállodában, ahol a legolcsóbb szoba is több százezer forint naponta, de egyes lakosztályokért milliós összegeket is elkérnek.

Azt ugyanakkor többszöri kérdésre és adatigénylésre sem árulja el a kormány, hogy összesen mennyi pénzt költöttek a delegáció bécsi szállására.

Nemcsak erről az útról titkolózik a kormány. Pár nappal a bécsi út után Orbán Viktor az Egyesült Államokba utazott, ahol előbb Donald Trump volt elnökkel találkozott, majd felszólalt az Amerikai Konzervatív Unió texasi konferenciáján. Most Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő adatigénylésére elárulták: a delegáció 21 fős volt, tagjait 12 fős biztonsági személyzet kísérte. 

Az már korábban kiderült, hogy Orbán Viktor a honvédség Falcon típusú repülőjével utazott. Csakhogy ez a gép legfeljebb 20 embert tud szállítani, így kérdés, hogy a delegáció többi tagja mikor, mivel és mennyiért utazott. Ujhelyi szerint ezzel az úttal más probléma is van: 

Egy pártrendezvényre, aminek semmi köze a két ország közötti hivatalos kapcsolatokhoz, ekkora sleppel – plusz 10 fős biztonsági csapattal – utazik el a mi pénzünkön, az adófizetők pénzén a miniszterelnök.

Az ellenzéki politikus szerint azért titkolózik a kormány, mert felháborítóan sok pénzt pazarolnak el Orbán Viktor és kísérete utazásaira.

Egy harmadik adatigénylésből a Magyar Hangnak azt is elárulta a kormány, hogy a június végi kihelyezett kormányülés idején több mint 13 millió forint közpénzt fizettek a sopronbánfalvai kolostorszálló bérléséért.

#Híradó#Videó#politika#orbán viktor#utazás#költség#közérdekű adatigénylés#top hírek

Címlapról ajánljuk