Belföld

Saját szavaival szembesítette Orbán Viktort a nagyvázsonyi fideszes polgármester

rtl.hurtl.hu

2023. július 28. 11:57

A miniszterelnök a felcsúti kisvasút átadásán beszélt arról, hogy vasúti vonalakat a kommunisták zártak be.

Vasútügyben a miniszterelnöknek van igaza – írta a Pesti Srácok oldalán Fábry Szabolcs, Nagyvázsony fideszes polgármestere. Az elsőre támogatónak tűnő írás azonban valójában 

szembeállítja Orbán Viktor kormányfő korábbi szavait azzal, hogy a tervek szerint 10 mellékvonalon szüntetik meg a vasúti közlekedést.

„Pont azokat a mellékvonalakat, amelyek a legeldugottabb térségekben jelentenek vasúti ütőeret. (…) Ha nem lázálmokat kergetnénk egyfajta sebességőrületben, hanem ezen mellékvonalak pályáit viszonylag kis erőbefektetéssel 60-90 km/h-s sebességre fejlesztenénk, ha használt, de klímás motorvonatokat szereznénk be, ezen mellékvonatok népszerűségét rövid idő alatt lehetne jelentős mértékben növelni” – írta.

A polgármester több alkalommal is idézte Orbán Viktor beszédét, amelyet a miniszterelnök a felcsúti kisvasút átadásán mondott el: „Amit tehát itt látunk, azok nemcsak sínek, mozdonyok, szemaforok, amit látunk, az nemcsak vas és acél, hanem egy szebb, otthonosabb, polgári életmód, egy szebb, otthonosabb és polgáribb Magyarország” – mondta akkor a miniszterelnök, aki szerint a vasúti vonalakat a kommunisták zártak be. 

Nagy Bálint államtitkár korábban azt mondta Vitézy Dávidnak, aki bírálta a bezárásról szóló terveket, hogy megártott neki a meleg. A cinikus megjegyzésre is kitért Nagyvázsony polgármestere: ,„Nagy Bálint államtitkár két év banki munka után gyakorlatilag csak és kizárólag a politikában tevékenykedett. Gyanítom, sejtelme nincs a vicinális vonalakon élők világáról, a mellékvonalakban rejlő lehetőségekről, a vasút ügyben magára hagyott vidék kitörési lehetőségeiről”.

Majd ismét Orbán Viktor szavait idézi, aki azt mondta: „Föl kell tenni a kérdést magunknak, hogy épített-e bármit is a cinizmus, vitte-e előrébb valaha is a világot. És a válasz az, hogy nem, mert a cinizmus csak rombolni tud. Én sohasem engedtem a cinizmus romboló szellemének, és arra biztatom az egész országot, hogy ne engedjen, ne engedjünk. A síneket lerakjuk, a cinizmus nem pálya, az ország épül.”


Nyitókép: Fábry Szabolcs, nagyvázsonyi polgármester – Fotó: Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#vasút#bezárás#mellékvonal#máv#Fábry Szabolcs#orbán viktor

Címlapról ajánljuk