Belföld

Az Alkotmánybíróság szerint is sérti a jogbiztonságot az új építési szabályozás, Lázár Jánosék megfontolják a változtatást

rtl.hurtl.hu

2023. július 20. 15:07

Egyetértett az Alkotmánybíróság Novák Katalinnal, Lázár János pedig azt ígérte, gondolkodnak még az új szabályzáson.

„A jogbiztonság sérelmét okozza” az új építési szabályozás az Alkotmánybíróság (Ab) szerint. Lázár János miniszter erre azt reagálta, hogy megfontolják az észrevételeket, de őt ez nem téríti el céljától.

Novák Katalin is aggályosnak tartja a Lázár által előkészített törvényt, ezért kért normakontrollt az Ab-tól a július 4-én elfogadott új jogszbályról. A testület a honlapján közzétett határozat szerint megállapította, hogy „a törvény több pontja alaptörvény-ellenes”, írja a HVG.

A törvény adott esetben megengedi, hogy miniszteri rendelettel felülírják az abban foglaltakat. Novák szerint „a törvénynél alacsonyabb szintű jogszabálynak minősülő miniszteri rendeletben való, érdemi keretek nélküli eltérés lehetősége kiüresíti a törvényi szabályozást, sérti a normahierarchiát, (…) ami végső soron a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság sérelmét okozza”.

Az Ab szerint viszont az, hogy a törvény jelen formájában nem hirdethető ki, „nem jelenti azt, hogy ne létezne alkotmányos megoldás a törvény által kitűzött célok megvalósítására”. Szerintük ez úgy valósulhat meg például, hogy „a fenti jogalkotói célt szolgáló szabályozásnak konkrét feltételeket tartalmazó felhatalmazáson (…) a speciális eljárásrend alapjait és arra vonatkozó kivételeket, eltérési lehetőségeket törvényi szinten szabályozó rendelkezéseken kell alapulnia”.

Lázár azt írta: „A határozat nem befolyásolja a kormány törekvéseit, amellyel teljesen új állami beruházási rendszert kíván létrehozni. Harminc év után eljött az ideje, hogy a magyarok munkájából magyarok haszna legyen. Az elmúlt egy évben sokan próbálták a törvényt jogi, üzleti vagy éppen politikai megfontolásból gáncsolni. Sem a mostani döntés, sem a következő hetek és hónapok újabb nehézségei nem téríthetnek el célomtól, hogy Magyarországon az adófizetők pénzéből sokkal jobban, sokkal jobbat és sokkal tisztességesebben építhessünk”.


Nyitókép: MTI / Mónus Márton

#Belföld#lázár jános#építési törvény#alkotmánybíróság#novák katalin#jogsérelem#jogállam

Címlapról ajánljuk