Belföld

Hellboy autójával csinálta meg saját mentési központját Fábiánsebestyén önkormányzata

rtl.hurtl.hu

2023. július 16. 15:39

A Magyarországon forgatott film kellékautójára életmentő szerep várt.

A kétezer lakosú Fábiánsebestyén is szerződött az egységes orvosi ügyeletre, ám a falunak külön mentőközpontja is van 24 órás készenléttel, orvossal, tűzoltóval: ők akár öt percen belül oda tudnak érni, ha bárhol vészhelyzet van a faluban.

A Magyar Narancs cikke szerint a helyiek azt a mentőautót használják, amit a még 2007-ben, hazánkban forgatott Hellboy II. – Az Aranyhadsereg című filmben is láthattunk kellékautóként. A produkciónak nem érte volna meg elvinni a kocsit, így inkább eladták.

A járművet a Csongrád megyei Fábiánsebestyén képviselő-testülete vette meg hárommillió forintért. Azonban az új ügyeleti rendszer miatt lehet, hogy a segítség majd az eddigi 17 kilométer helyett messzebbről érkezik, vagy épp messzebbre kell vinni a betegeket.

A lap azt írja: „Halálzóna nemcsak a Mount Everesten létezik, hanem a segítségnyújtáskor az időben is: négy-öt percen belül van lehetőség adott esetben az újraélesztésre. A vidéki ember túlélési esélyét nem a kormányok rontják, hanem a távolság”.

Az új ügyeleti rendszerről nemrég az RTL Híradó is készített riportot. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint az új háziorvosi rendszer fenntarthatatlan. A szakértő azt javasolja, hogy az ügyeletek tehermentesítése érdekében a háziorvosok munkaidőn túl is rendeljenek.

Nyitókép: Unsplash / Universal

#Belföld#falu#mentő#állomás#ügyeleti rendszer#kellék#film#hellboy

Címlapról ajánljuk