Belföld

David Pressman a lefóliázott könyvekről és a Padról is beszélt a családi Pride pikniken

rtl.hurtl.hu

2023. július 16. 21:39

„A könyvek és az ideák nem azért vannak, hogy a politikusok kontrollálják őket” – mondta David Pressman amerikai nagykövet.

Vasárnap, a Budapest Pride másnapján tartott egy családi tematikájú Pride pikniket az amerikai nagykövetség Budapesten. Az esemény alkalmából David Pressman beszédet is mondott este öt órakor, amit azzal kezdett, hogy felidézte: amikor leszállt a repülőről hazánkban, az egyik első dolog, amit meglátott, egy „Üdvözlünk a családbarát Magyarországon” feliratú tábla volt. Hozzátette: „Partnerem, Daniel, és két gyerekünk ebben a szellemben szeretné üdvözölni Önöket a mai pikniken”.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy „a családok bonyolultak, és nem mindig értenek egyet – de mindig a család az első”, a NATO-ra is utalva. Ezután felidézte, hogy Magyarországon már lefóliáznak könyveket a „gyermekek védelmében”, és könyvesboltokat büntetnek meg, valamint megrongálnak szivárványos padokat, éppen ezért most van a tökéletes alkalom arra, hogy LMBT-tematikájú családi pikniket tartsanak.

Még arról is beszélt:

  • „A magyar szerzők és illusztrátorok azt tanítják nekünk, hogy meseország mindenkié. (…) A magyar szülők és azok, akik szülők akarnak lenni, családot építenek, és megvédik azt a politikai támadásoktól”.
  • „A könyvek a hősök történeteit mesélik el. Az egyetemekhez hasonlóan a könyvek sem fegyverek. De veszélyesek lehetnek. Mert olyan történeteket mesélhetnek el, amelyeket egyébként nem hallanánk , ötleteket adhatnak az embereknek, dokumentálhatják a komplexitást, megmutathatják a gondolatok, vélemények és családok sokszínűségét, megmutathatnak… titeket”.
  • „Amikor a politikai pártok megpróbálják ellenőrizni a könyveket és az egyetemeket, azzal, hogy nekik hűségeseket bíznak meg az akadémiai intézmények irányításával, könyvesboltokat vásárolnak, és könyveket celofánba csomagolnak, ne feledjük, hogy a könyvek és az ideák nem azért vannak, hogy a politikusok kontrollálják őket”.
  • Szerinte a fóliával megbélyegzik a könyveket, szegregálják az LMBTQ-emberek történeteit.
  • Arról is beszélt, hogy gyakran hallani olyan történeteket a politikai retorikában, és a politika által irányított sajtóban, amelyeknek a félelmek felkorbácsolása a lényegük – ezek a történetek szerinte gyakran „tündérmesék”.
  • Üzent a kormánypárti médiának is, akik „talán az első LMBT-eseményükre jöttek el”. Üdvözölte őket, és reményét fejezte ki, hogy nem a gonosztevőt fogják látni benne.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#david pressman#usa#nagykövet#pride#család#könyv#fólia#pad

Címlapról ajánljuk