Belföld

„Inkább törvényt módosítanak, hogy ne legyen igaza” – az rtl.hu-nak szólalt meg a transznemű nő, akitől a parlament venné el a női nyugdíjhoz való jogot

Mohos MátéMohos Máté

2023. július 13. 17:40

Angyal Elvira Fejér megyei gépészkarbantartó 2020 óta küzdött azért, hogy arra a nemre vonatkozó szabályok szerint mehessen nyugdíjba, amely az anyakönyvi kivonatában szerepel. Semjén Zsolt és Gulyás Gergely most a törvényhozáson keresztül üzenne, hogy nem úgy van az.

A múlt héten a Veszprémi Törvényszék döntése nyomán a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is elismerte, hogy a transz nőknek is jár a „Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. Ezt az Európai Unió Bírósága már 2006-ban eldöntötte, de itthon arra volt szükség, hogy egy transznemű nő, Angyal Elvira évekig pereskedjen.

Elvira még 2020 előtt kérelmezte a neme jogi elismerését. 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő: női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, TAJ-kártyáján is. 2021-ben azonban kiderült: a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok.

Mint kiderült, valószínűleg hiába pereskedett: Semjén Zsolt (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz) kezdeményezték a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását azért, hogy ez csak azokat illesse meg, akik negyven évig nőként dolgoztak.

A törvénymódosítással kapcsolatban az rtl.hu megkérdezte Csillagot is, aki gépészkarbantartóként dolgozik Heves megyében. A nő azt mondta:

Igazából nem számítottam arra, hogy a törvényhozás utólag bele fog nyúlni a dologba. Én arra számítottam, hogy ha a bíróságon keresztül valamit érvényre juttatok, és megnyerem a pert, akkor a jogállamiság alapján ez egy maradandó valami lesz, és nem fognak vele kötözködni.

Leszögezte: „Egy bírói határozatról van szó. A törvényhozás egyik embere döntött mellettünk. Megkérdezném azt, hogy ennek mi lesz a vége, hogyha nem lehet biztos az ember abban, hogy ha végigvisz egy pert, akkor érvényes-e az ítélet. Én nyertem, és mégsem én nyertem. Végig kéne gondolni, hogy ez akkor jellemző lesz az országra? Hogy bárkinek bármi problémája van, és törvényesen végigcsinál egy folyamatot, és akkor a végén kipasszolják az egészből, mert inkább törvényt módosítanak, hogy ne legyen igaza”.

Hozzátette, hogy szerinte „kiderült az, hogy komoly problémák vannak az országban”, ahol az elfogadás eddig sem „állt magas szinten”. Azért furcsa számára az ügy, mert ő már jó ideje nőként van anyakönyvezve, és számított volna arra is, hogy ebbe már senki sem fog belekötni.

Arról beszélt: „Szerintem az ember az, aki a lelkében van. A test az egy burkolat. Nekem ez a dolog nem játék, elég komoly orvosi vizsgálatok által lett eldöntve, hogy lehetőséget kaptam [a nemváltásra], és hogy az vagyok, aki vagyok”.

Hozzátette, hogy az LMBTQ-közösség „sem annyira összetartó, mert ha így lenne, valószínűleg nem itt tartanánk”. Szerinte a transznemű emberek „a szivárványközösségen belül is egy külön szekció, nem tudom, hogy miért. El kellene ezeket a határokat felejteni. Együtt kellene harcolni, és összefogni. Sajnos már sokszor bebizonyosodott, hogy amikor ki kell állni magunkért, akkor elpárolognak az emberek mellőlünk”. Úgy véli, hogy „Magyarországon van egy kisebb réteg, aki nagyon szélsőségesen ellenünk van, és van egy nagyon nagy réteg, akiket teljesen hidegen hagyunk”. Arról is beszélt: 

A másik nagyon fontos dolog, hogy nagyon nem értik az emberek a helyzetünket. Ezt én valahol jóvá is hagyom, ezt az tudja átérezni, aki benne van. De nekünk teljesen elég lenne, ha elfogadnák azt, hogy vagyunk.

#Belföld#transznemű#lmbtq#nyugdíj#semjén zsolt#gulyás gergely#interjú#törvénymódosítás#bíróság#ítélet#háttér társaság

Címlapról ajánljuk