Külföld

Megnyerte a női versenyt a transznemű nő, majd olyat tett, amire senki sem számított

rtl.hurtl.hu

2023. július 14. 10:25

Dél-Korea első transznemű női sportolója szándékosan provokált, beismerte.

Nagy vihart kavart Dél-Koreában, hogy júniusban megnyert egy tartományi női kerékpárversenyt Na Hvarin, az ország első transznemű sportolója. A 37 éves, 180 centiméter magas és 72 kilós nő tavaly esett át a nemátalakító műtéten, és áprilisban hivatalosan is nőként ismerték el a dél-koreai hatóságok, így el is tudott indulni a női kerékpárversenyen.

Győzelmét egyes LGBTQ-csoportok ünnepelték, dicsérve a nő bátorságát, mások azonban tisztességtelenként jellemezték, hogy egyáltalán elindulhatott a versenyen.

Na a The Korea Times című, angol nyelvű dél-koreai lapnak nyilatkozott az esettel kapcsolatban, közölve, hogy egyáltalán nem bánja, hogy győzelme ilyen nagy vitát váltott ki. Ugyanis elmondása szerint pontosan ez is volt a célja. Nem azért indult, és nyert, hogy győzelmet arasson, hanem azért, hogy párbeszédet indítson el a transzneműek helyzetéről a sport világában.

A transznemű sportoló teljesen igazságtalannak nevezte, hogy hozzá hasonló emberek női versenyeken indulhatnak, mert a férfiak erőteljesebb fizikummal rendelkeznek, és emiatt nem becsülettel nyernek, ha győznek a nőkkel szemben egy versenyen. A transznemű sportolóknak pedig megüzente:

Lehet, hogy nem ismerik be, de önzők.

Elmondta, hogy egyáltalán nem büszke győzelmére, és elnézését kért a többi versenyzőtől, amiért megfosztotta őket a győzelem lehetőségétől. Na elmondta, hogy a tartományi versenyen elért győzelmével ugyan kvalifikálta magát egy országos versenyre, de arról önként lemondott, hozzátéve, hogy azért is egy kisebb versenyen indult, hogy figyelemfelhívásával nem akadályozzon olyan sportolókat, akinek sportkarrierjét is akadályozhatta volna győzelmével.

Na szerint nem lenne szabad engedni a transznemű nőknek, hogy női versenyeken induljanak, és azt javasolta, hogy egy harmadik kategóriát kellene létrehozni a transzneműek számára. Szerinte a nők között induló transzneműek miatt a női atléták kemény munkája semmivé foszlik, miközben a transznemű atléták teljesítményét – készüljenek bármilyen keményen – , soha nem fogják elismerni.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Unsplash

#Külföld#transz#transznemű#transznő#transz sportoló#Sport#kerékpár#dél-korea

Címlapról ajánljuk