Külföld

Női kategóriában indult a transznemű futó a londoni maratonon, visszaadta az érmét

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 9:15

Kritikusai szerint a férfiakkal kellett volna versenyeznie, ezért többen csalással vádolták meg. Végül úgy döntött, visszaadja a táv teljesítéséért járó érmet.

Miután többen kritizálták, amiért a női kategóriában indult, visszaadta a kitüntetését az a transznemű nő, aki vasárnap lefutotta londoni maratont – írja a Daily Mail.

A Northamptonshire-ből származó 54 éves Glenique Frank a 6160. helyet szerezte meg a női kategóriában, amelyen 20123 versenyző indult. Kritikusai szerint a férfiakkal kellett volna versenyeznie, ezért többen csalással vádolták meg.

Frank ezért úgy döntött, visszaadja az érmet.

Azonban hozzátette, nem akar bocsánatot kérni, mert „semmi rosszat nem tett”, ráadásul elmondása alapján pusztán azért indult, hogy hozzájáruljon a maraton pénzgyűjtő akciójához. A lap megjegyzi, hogy a londoni maratoni futamra a World Athletics szabályai vonatkoznak, amelyek kizárják a transznemű nőket az elit női versenyekből, ha már átestek a pubertáson. A vasárnapi maratonon csaknem 50 ezren vettek részt Londonban.

A sportoló hozzátette, nem indul el több versenyen, amíg nem esett át a nemátalakító műtéten.  

Franknek ez volt a tizedik egymást követő londoni maratonja, és célul tűzte ki, hogy a világ mind a hat nagy maratonját teljesíti, így többek között Chicagóba, Tokióba és Berlinbe is ellátogatott.

 

Nyitókép: New York Post/YouTube

#Külföld#transznemű#sportoló#london#maraton

Címlapról ajánljuk