Külföld

Azzal vádoltak szülők egy lány sportolót, hogy transznemű, mert nagyon megverte lányaikat

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 19. 12:05

Olyan nagy arányú győzelmet aratott, hogy megkérdőjelezték, valóban lány-e. És ezt a hatóságok ki is vizsgálták. 

Utah államban tavasszal hoztak egy törvényt, amiben megtiltották a transzneműeknek, hogy a nők között indulhassanak iskolai sportversenyeken. A transzneműek jogait védő szervezetek és aktivisták a jogszabállyal kapcsolatos vita közben arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvénynek lesz egy olyan hozadéka, hogy a sportoló lányoknak folyamatosan bizonyítaniuk kell majd, hogy valóban lányok, amire a hatóságok – és a gyerekek szülei – nem készültek fel.

Végül pontosan az történt, amire figyelmeztettek – derült ki Utah állam egyik parlamenti bizottsági meghallgatásán.

Miután egy lány nagy arányú győzelmet aratott egy állami sportversenyen, a második és harmadik helyezést elérő lányok szülei panaszt emeltek a versenyt magabiztosan megnyerő lány ellen, azzal vádolva meg, hogy transznemű. A hatóság pedig végül nem tudott mást tenni, mint kivizsgálni az esetet.

A szövetség képviselője a meghallgatáson elmondta, megkérték a lány iskoláját, hogy ellenőrizzék le a diák felvételei papírjait.

Az iskola az óvodájába is visszament, és kiderült, hogy mindig is nő volt.

David Spatafore elmondta, hogy az érintett lányt és szüleit nem értesítették a vizsgálatról és a panaszról, mert attól tartottak, sértőnek találhatják, hogy lányukat azzal vádolták meg, hogy fiúnak született. Emellett azt sem hozták nyilvánosságra, hogy milyen sportágról van szó, hogy a lány milyen korosztályban sportol, és melyik iskolába jár.

A szövetségnek Spatafore közlése szerint több hasonló bejelentést is ki kellett vizsgálnia, köztük olyanokat is, amik azt nehezményezték, hogy a lánysportolók „nem tűnnek elég nőiesnek”. Egyik esetben sem sikerült igazolni a gyanút.

Egy transzneműek jogai védőt utahi szervezet munkatársa az esettel kapcsolatban elmondta:

Előre figyelmeztettünk erre a lehetőségre: mindenki azzal fog vádolni mindenkit, aki sikeres, hogy transznemű, ettől senki sincs biztonságban.

Utah állam kormányzója, Spencer Cox az esettel kapcsolatban kijelentette, szomorúnak tartja, hogy az emberek nem képesek elviselni a vereséget, és mindenféle indokot keresnek arra, hogy gyermekeik miért kaptak ki.

A republikánus Cox márciusban megvétozta a transzneműek sporttilalmáról szóló törvényt, de a vétót a republikánus többségű törvényhozás felülírta. A jogszabályt civilszervezetek bíróság előtt támadták meg.

A tilalom előtt mindössze egyetlen transznemű sportoló szerepelt Utah állam középiskolai sportversenyein.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó:  fstop123 / Gettyimages

 

#Külföld#transznemű#Sport#sportoló#utah#egyesült államok

Címlapról ajánljuk