Belföld

Drámaian csökken a háziorvosok száma: tízezer lakosra átlagosan 5,9 szakember jut

rtl.hurtl.hu

2023. július 7. 16:14

Egy év alatt 80 orvos tűnt el a rendszerből.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-es adataiból kiderül, hogy Magyarországon az orvosok száma általában nőtt, viszont a háziorvosoké és a házi gyermekorvosoké csökkent. A tavalyi év végére már csak 6 ezer orvos látta el a betegeket a háziorvosi praxisokban, a statisztikai adatok szerint összesen 5725 háziorvos és házi gyermekorvos volt a rendszerben. Egy évvel korábban 5807 volt ez a szám, vagyis több mint 80 orvos tűnt el egy év alatt, írja a Napi.hu.

A lap megemlíti, hogy az orvosok a tőlük független tényezők fogságába kerülhetnek és minden második praxist csőd fenyeget, az új pontalapú indikátorrendszer miatt.

Az említett rendszer 2023. január 1-től van érvényben, a javadalmazási rendszer lényege, hogy amennyiben az orvos nem teljesíti az úgynevezett „indikátorok” közül legalább egyet, nem jogosult az alap- és fixdíjon felüli teljesítmény díjra. Fontos adat még, hogy a KSH szerint tízezer lakosra átlagosan 5,9 háziorvos, illetve házi gyermekorvos jutott.

Az alapellátásban dolgozó háziorvosok munkarendjének nehézségeivel korábban az RTL Híradója is foglalkozott:

 

Nyitókép: Terdik M. Gergely gyerekgyógyász megvizsgál egy kisfiút Nyíregyházán, egy háziorvosi rendelőben 2014. február 11-én. Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila

#Belföld#magyar kormány#ksh#háziorvos#fogyás

Címlapról ajánljuk