Belföld

Garancsi István cége fogja építeni a debreceni akkugyár központi épületét

rtl.hurtl.hu

2023. július 7. 20:43

A kínai akkugyártó a Market Építő Zrt.-t találta a legalkalmasabbnak a feladatra. 

A Market Építő Zrt. fogja felépíteni a kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) debreceni akkumulátorgyárának központi gyártócsarnokát, a vállalat közleménye szerint a munkálatok megkezdődtek, írja a Magyar Építők.

A Market Építő Zrt. Garancsi István kormányközeli üzletember érdekeltsége, akit gyakran csak Orbán Viktor túravezetőjeként emlegetnek.

Mint arról beszámoltunk, a kínai CATL beruházását a helyi civilek és az ellenzéki pártok régóta és folyamatosan ellenzik. Januárban 10 kilométeres menettel tiltakoztak a debreceni gyár ellen a helyiek.

Bár a kormányzati kommunikáció azt sulykolta, hogy „ugyanez a vállalat ugyanilyen akkumulátorgyárat épített a német Türingiában”, az RTL Híradónak Faluvégi Balázs, a társadalom és környezettudatos befektetések szakértője elmondta: 

A türingiai üzemhez képest a Debrecenbe tervezett gyár a tervek szerint hétszer többet termelne, háromszor nagyobb lenne, és három és félszer annyian dolgoznának benne.

„Ez tényleg hatalmas nagy. Minden szempontból az egyik legnagyobb a világon, és Európában pedig teljesen egyértelműen a legnagyobb lesz, amint elkészül” – mondta Faluvégi.

Mint arról beszámoltunk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter májusban bejelentette, hogy 400 milliárd forintból újabb akkumulátorgyár épül Debrecenben. 

 

Nyitókép: RTL

#Belföld#market építő zrt.#garancsi istván#scheer sándor#akkumulátorgyár#debrecen

Címlapról ajánljuk