Gazdaság

400 milliárd forintból újabb akkumulátorgyár épül Debrecenben

rtl.hurtl.hu

2023. május 9. 14:33

A magyar állam 14 milliárd forintos támogatást biztosít a kínai cég projektjének – jelentette be Szijjártó Péter. A miniszter szerint a gyár vízigényét 95 százalékban felszíni vízből és tisztított szennyvízből fedezik.

Mintegy négyszázmilliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power, és ennek nyomán több mint ezer új munkahely jön létre, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a hajdúsági városban.

Az MTI szerint a cég a BMW kérésére érkezett, hogy a magyarországi gyárat ellássa új generációs, hengeres akkumulátorcellákkal. Az állam a négyszázmilliárd forintos projekthez 14 milliárd forint támogatást biztosít. Azt mondta, hogy hogy a környezetbarát beruházás vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítják, ráadásul a cég a technológiai szennyvíz egy részét már a helyszínen újrahasznosítja majd.

A kormány újabb jelentős fejlesztéseket fog finanszírozni a városban, például 108 milliárd forint értékben korszerűsítik a vízi közműrendszert, azaz a vízellátást és a szennyvízelvezetést. „Én azt gondolom, hogy itt a vízért jogosan aggódók is elégedettek lehetnek” – tette hozzá.

Az akkumulátorgyár terve korábban heves felháborodást váltott ki a városban, amely káoszba fulladó közmeghallgatásokon tetőzött. Szijjártó most erre utalva azt mondta: „Nyilvánvaló, hogy az embereknek saját lakóhelyük biztonsága a legfontosabb. Ez teljesen jogos érzés, azonban ezt kihasználni tisztességtelen módon már nem helyes és nem is tolerálható”.

Ezért szeretném itt leszögezni, hogy a debreceni embereknek az elektromos akkumulátorgyárak építése miatt semmi félnivalójuk nincsen. Magyarországon ugyanis az európainál jóval szigorúbb környezetvédelmi előírásokat alkalmazunk.

Az RTL Híradó legutóbb arról tudósított: át kell helyezni egy vasútvonalat Debrecenben az épülő akkumulátorgyár miatt, mert a sínek éppen az építési területen vannak. Az átépítés azonban megnehezítené az érintett szakasz melletti települések közlekedését, ettől tart az egyik polgármester. A Közlekedési Minisztérium indokoltnak tartja a munkálatokat, és nemcsak a gyár építése miatt.

 

Arról pedig, hogy a Debrecen környéki falvak fúrt kutakból élő lakói miért aggódnak a beruházás miatt, a Házon kívül készített átfogó riportot. A műsornak egy szakértő úgy fogalmazott, „ami az ötvenes években a vas és az acél volt, az most az akkumulátorgyártás Magyarországnak”.

 

Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#szijjártó péter#akkumulátorgyár#debrecen#állami támogatás#környezetvédelem

Címlapról ajánljuk