Belföld

Elutasították Tordai Bence feljelentését, amit a recski sárlavina miatt tett

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 20:17

A rendőrség szerint a villámárvíz a felelős a recski iszapömlésért, a rendőrség két hét alatt felmentette Kósa Lajos barátjának bányáját a felelősség alól.

Elutasította Tordai Bence két hete a recski sárlavina miatt tett feljelentését az egri rendőrkapitányság – derült ki a Párbeszéd képviselőjének Facebook-posztjából.

Június 8-án zúdult sárlavina egy felhőszakadás után a házakra Recsken. Mind a helyiek, mind a recski polgármester, mind a felvételek szerint a sárlavina az utca felett nyitott bányából ömlött, aminek az egyik tulajdonosa Fiák István, aki Kósa Lajos Fidesz-alelnökkel közösen vezeti a magyar korcsolyaszövetséget. A felhőszakadás lebontotta a hegyoldal tetejére felhúzott védmű egy részét, ez a földtömeg csúszott rá a településre.


Tordai ismertette a rendőrség által küldött dokumentumot, amiben elmagyarázzák, miért nem nyomoznak az ügyben. A rendőrség azt írta, hogy „a rendelkezésre álló adatok – a feljelentés, a médiában az esettel kapcsolatban megjelent híradások adatai, illetve az esettel kapcsolatos hivatalos tudomás – alapján megállapítható, hogy a recski bányaüzem az üzemeltetéshez szükséges engedélyek birtokában működik és tevékenykedik. A kármentésben részt vevő hatóságok szakemberei olyan körülményt nem észleltek, mely az eset kapcsán az emberi mulasztás, a gondatlan vagy szándékos foglalkozási szabályszegés gyanúját felvetné, így hatóságom felé jelzéssel nem éltek, feljelentés megtételére nem került sor”.


Azt is hozzátették, hogy a sárfolyam kialakulása egy előre nem látható és nem befolyásolható természeti jelenség, az úgynevezett „villámárvíz” következménye, amelyet a jelenség napján rövid időn belül esett extrém mennyisegű csapadék okozott. Ez a vis maior-helyzet a bányaüzem tulajdonosának, üzemeltetőjének fel nem róható, az elvárható gondosság tanúsítása mellett is elháríthatatlan helyzet volt.

A képviselő úgy reagált minderre, hogy aki „ma egy lakóházak feletti, meredek hegyoldalra pőre földsáncot épít vagy engedélyez, az egyértelműen – a vonatkozó Btk-paragrafust idézem – „más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki”. Tordai azt is hozzátette, nem hagyják mindezt annyiban, elpostázták a feljelentés elutasítása miatt tett panaszukat.

Nyitókép: RTL.

#Belföld#recsk#bánya#iszapömlés#villámárvíz#rendőrség#feljelentés

Címlapról ajánljuk