Belföld

Hétórás késést halmozott fel a Budapest felé tartó gyorsvonat

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 13:55

A Bukarestből induló utasok egy része végül repülővel tette meg a távot. A román vasúttársaság elnézést kért és vizsgálatot ígért.

Közel hétórás késést halmozott fel kedd reggelre a Bukarest és Budapest között közlekedő nemzetközi gyorsvonat, miután Brassó megyében meghibásodott a mozdonya – közölte kedden a Román Vasúttársaság (CFR).

A CFR közleménye szerint a Bukarest-Kürtös-Budapest útvonalon közlekedő, 472-es számú intercity járatnak a menetrend szerint kedden reggel 8.50-kor kellett volna megérkeznie a magyar fővárosba. Ebben az időpontban azonban még Románia területén tartózkodott, mivel hétfőn késő este a Brassó megyei Sárkány (Sercaia) település térségében meghibásodott a mozdonya, és a járat 380 perces késést halmozott fel.

A vasúttársaság közleménye szerint ennyi időbe telt, amíg megjavították a meghibásodást és megérkezett a cseremozdony Brassóból, amelynek segítségével a szerelvény biztonságos körülmények között folytathatta útját.

A CFR szerint 

az utasok egy részét kérésükre a nagyszebeni nemzetközi repülőtérre szállították, hogy repülővel folytassák útjukat. A nagyszebeni vasútállomáson vizet osztottak a vonaton órákig veszteglő embereknek, és Aradon is hasonlóképp várták őket.

„Sajnáljuk és elnézést kérünk az utasoktól a jelentős késésért” – írta a CFR. A közlemény szerint a késés oka, hogy a meghibásodott mozdonyt működőképessé kellett tennie a műszaki személyzetnek ahhoz, hogy a szerelvényt bevontathassák a sárkányi állomásra, ahol rácsatlakoztatták a cseremozdonyt. „A kialakult helyzethez vezető okokat vizsgálóbizottság fogja feltárni” – zárta közleményét a CFR.

Romániában már-már mindennapos, hogy a mozdony meghibásodása miatt elakadnak a vasúti pályán, vagy késnek a vonatok. A múlt héten az Arad-Mangalia útvonalon közlekedő gyorsvonat futott be három és fél órás késéssel a tengerparti üdülőhelyre.

A román sajtó beszámolói szerint az elavult vasúti infrastruktúra, és a nem megfelelően karban tartott mozdonyok, vasúti kocsik miatt egyes vasúti szakaszokon a vonatok kisebb sebességgel közlekednek, mint az Osztrák-Magyar Monarchia idején vagy a két világháború között.

Egy, a Hotnews hírportál által közölt, adatokkal alátámasztott összeállítás szerint a Brassó és Segesvár közötti 128 kilométeres távot napjainkban három óra alatt teszik meg, míg 1979-ben ez 1 óra 36 perc alatt sikerült. De már 1929-ben a gőzmozdony vontatta szerelvények is gyorsabbak voltak a mai vonatoknál, 2 óra 29 perc alatt teljesítették a távot.

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#vonat#késés#budapest#bukarest

Címlapról ajánljuk