Belföld

Államosítaná a kormány a CT- és MR-vizsgálatokat

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 6:39

A jogszabály szerint az ellátásból távozó szolgáltatók felajánlhatják gépeiket megvételre az államnak.

A nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások, vagyis az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készítette elő a kormányzat – írta a Népszava a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosítások alapján.

E szerint jövő év második feléig a társasági formában működő szakrendelőknek át kell alakulniuk költségvetési intézménnyé, ellenkező esetben megszűnik a közfinanszírozásuk.

A változás értelmében 

novembertől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat.

Azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, hacsak nem kapnak ellátási érdekből átmenti mentességet, jövő november végéig megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk. Jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, ezek vagy a teljes szolgáltatást, vagy a kórházakban közreműködőként biztosítják a betegek ellátását.

Az utóbbiakkal kapcsolatos szerződéseket a kórházaknak, szakrendelőknek fel kell mondaniuk, újakat pedig nem köthetnek. Az érintett szolgáltatók a megszüntetett szerződésekért kártalanításban részesülnek. Ez utóbbi összegét később a területért felelős miniszter rendeleteben határozza meg. A jogszabály szerint az ellátásból távozó szolgáltatók felajánlhatják gépeiket megvételre az államnak.

A törvény más részében a kórházi gyógyszertárak kiszervezése a cél, az állam ugyanis közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatja a mintegy 107 kórházi patika működtetését. A jogszabály alapján a már terápiás dózisú hatóanyagot tartalmazó étrendkiegészítők és vitaminok csak a patikákban lesznek elérhetők.

A magyarok kevesebb, mint fele mozog heti rendszerességgel, ötöde dohányzik, a 75 évnél idősebb korosztálynak pedig majdnem a fele túlsúlyos – ez is kiderül a KSH friss egészségügyi helyzetjelentéséből:


Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#ct-készülék#egészségügy#államosítás#kiszervezés

Címlapról ajánljuk