Belföld

120 iskolában lehet majd szeptembertől honvédelmet tanulni

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 18:31

Eddig 37 köznevelési és 83 szakképzési intézmény jelezte, hogy érdekli őket a honvédelem tantárgy.

Országosan 120 iskolában indulhat el a honvédelem tantárgy oktatása a következő tanévtől – közölte Rétvári Bence parlamenti államtitkár az LMP-s Ungár Péter írásbeli kérdésére.

Rétvári szerint eddig 37 köznevelési és 83 szakképzési intézmény jelezte a részvételi szándékát a tantárgy bevezetésére vonatkozóan. A tantárgy oktatásához a Honvédelmi Minisztérium fogja biztosítani a szakembereket, „akiknek a próbaoktatás megkezdése előtt szakmai, pedagógiai, tanügyigazgatási és módszertani felkészítésen kell részt venniük”.

A Belügyminisztérium határozta meg a tantárgy célját, ami szerintük „a honvédelmi nevelési feladatok megvalósításának hatékonyabbá tétele, a haza védelme iránt elkötelezett, gyakorlati honvédelmi ismeretekkel és készségekkel is rendelkező fiatalok célirányos nevelése”.

Június közepén a Telex is érdeklődött a honvédelem tantárgyról, azonban hihetetlen fordulatot vett az érdeklődésük: a Klebelsberg Központ véletlenül elküldte a lapnak azt a belső egyeztetést, amely megelőzte a válaszadást. Ebben volt az olvasható Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkártól az, hogy „bajban lenne a Klebelsberg Központ, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”.


Nyitókép: Érdeklődők a Magyar Honvédség toborzó napján a Hősök terén 2022. október 16-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

#Belföld#honvédelem#tantárgy#tanítás#iskola#rétvári bence#ungár péter

Címlapról ajánljuk