Belföld

PDSZ a Lex PDSZ-ről : Az Orbán-kormány ki akarja szorítani a szakszervezetet a tárgyalásokból

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 1. 9:07

A státusztörvény tervezetének egyik módosítása szerint a jövőben csak a kormány által alapított Nemzeti Pedagógus Karral kell majd a kormánynak a köznevelés-szakmai javaslatokat megvitatni. A PDSZ szerint a „Lex PDSZ” célja: kiszorítani a szakszervezetet a tárgyalásokból.

Két olyan módosító javaslat is bekerült a pedagógusok jogállását megváltoztató státusztörvény tervezetébe, amik eredményeképp eljelentéktelenedhetnek a pedagógus szakszervezetek, derül ki a Népszava cikkéből.

Az egyik ilyen módosító javaslat szerint a jövőben csak azokat a szakszervezeteket tekintené reprezentatívnak és törvényes tárgyalópartnernek a kormány, amelyek taglétszáma lefedi a teljes foglakoztatotti kör minimum tíz százalékát. Ha egyik pedagógus szakszervezet sem éri el a tíz százalékos tagsági feltételt, akkor a legnagyobb tagsággal rendelkező érdekképviselet lehet a kormány tárgyalópartnere.

A módosító javaslat csak a 14 ezres tagsággal rendelkező Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) kedvez, az alacsonyabb taglétszámú Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem kapna a helyet a tárgyalóasztalok mellett.

A másik javaslat szerint a jövőben csak a kormány által alapított Nemzeti Pedagógus Karral kell majd a kormánynak a köznevelés-szakmai javaslatokat megvitatni, a szakszervezettel csak a munkaügyi és szociális ügyekben konzultál majd a korményzat.

Ez elég egyértelműen egy „lex PDSZ”, ki akarnak minket szorítani a tárgyalásokból

– nyilatkozta a Népszavának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője, aki szerint a kormány egymás ellen akarja fordítani a két nagy pedagógus szakszervezetet, amelyek egyébként egy sztrájkbizottságot alkotnak.

Nagy Erzsébet szerint a státusztörvény új módosító javaslatai nem felelnek meg az Orbán-kormány uniós vállalásainak és az Európai Bizottság ajánlásával is ellentétesek.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Népszavának azt mondta, a módosítókkal éket próbálnak verni az érdekképviseletek közé, ami a PSZ szerint elfogadhatatlan.

Erre a szekérre nem leszünk hajlandóak felülni

– fogalmazott Gosztonyi Gábor. 


Nyitókép: Váczi Andrea / rtl.hu

#Belföld#pedagógusok#pedagógusok demokratikus szakszervezete#pedagógusok szakszervezete#státusztörvény

Címlapról ajánljuk