Belföld

244 milliárdért vesz a Nemzeti Vagyonkezelő egy félkész irodakomplexumot, de az erről szóló szerződést nem hajlandó kiadni

rtl.hurtl.hu

2023. június 28. 17:53

Az állami vagyonkezelő megvenne Zugló központjában egy félkész irodakomplexumot 244 milliárd forintért.

„Titkolja a kormány azt a szerződést, ami alapján 244 milliárdért megvesz egy gödröt Zugló közepén. A Nemzeti Vagyonkezelő nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tagadta meg a közérdekű adatigénylésem teljesítését, de meg sem próbálja megindokolni, hogy ezt milyen jogon teszi” – számol be róla Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán.

A politikus ráadásul nem tud olyan parlamenti nemzetbiztonsági bizottsági ülésről, ahol titkosították volna a szerződést. 

A K-Monitor beszámolt arról az állami vagyonkezelő honlapján megjelent bejegyzésből, amely szerint az állam megvenné a Zugló központjában épülő irodakomplexumot. Mint írják, felvetődött, hogy

a NAV elhelyezésére használnák az ingatlanokat, de a kormány egyelőre nem közölte, pontosan milyen döntés alapján kerülhet sor a 244 milliárdos, közbeszerzés nélküli állami tranzakcióra.

A korrupcióellenes civil szervezet ezért Hadházy Ákoshoz hasonlóan közadatigénylést nyújtott be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, melyben többek közt arra voltak kíváncsiak, milyen jogszabály alapján kötötték meg a szerződést. 

Ám az MNV elutasította a szerződés és minden mellékletének kiadását arra hivatkozva, hogy a listába feltöltött 244 milliárdos szerződés egy előszerződés, amely szerintük nem hozható nyilvánosságra. Indoklásuk szerint azért, mert egyrészről döntéselőkészítő adat, másrészről pedig a nyilvánosság nemzetbiztonsági vagy honvédelmi érdekből is korlátozandó, mivel egy védelmi és biztonsági célú beszerzéshez kapcsolódik.


Nyitókép: A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. székháza a fővárosban a Pozsonyi úton. MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#magyar nemzeti vagyonkezelő#zugló#ingatlan#hadházy ákos#K-Monitor

Címlapról ajánljuk