Belföld

24.hu: Orbánékkal is üzletelő ügyvédet azonosítottak Schadl György oldalán

rtl.hurtl.hu

2023. június 22. 7:24

Schadl György és Koller Mihály Dávid szoros kapcsolatára derült fény a Schadl-ügy nyomozati anyagából.

A Schadl-ügy egyik vádlottja, Koller Mihály Dávid ügyvéd a jelek szerint üzleti kapcsolatot ápolt Schadl Györggyel, a végrehajtói kar korrupcióval vádolt korábbi elnökével. Koller egyebek mellett az Orbán családdal üzletelt. A lap szerint őt kérte fel a védelmére az egyik bűnösségét beismerő és már elítélt végrehajtó, így Koller a nyomozati anyag róla szóló részleteit is megismerhette.

A szóban forgó végrehajtó A. Tamás, aki szerint Schadl és köre a többi közt egy milliárdos értékű felszámolási eljárásban próbált meg pénzért közreműködni, erről szólva a nyomozati vallomásában még bírók lefizetéséről is beszélt, ám szavait nem támasztotta alá semmivel, írja a lap.

A. Tamás megemlítette Koller Mihály Dávid felszámolót, akit korábban azért vontak be az ügyletekbe, mert „a felszámolók 90 százalékára bír befolyással”. A. elmondta, hogy Koller a szakma királya volt, rajta keresztül intézte Schadl György a felszámolási ügyeket. Utóbbi állítását végül nem tudta bizonyítani.

A nyomozati anyagból kiderül, hogy „Schadl és Koller valóban együtt mozgott bizonyos ügyletekben”.

Az eredetileg jogász Koller az állami felszámoló, vagyis a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolóbiztosa. Ezt a társaságot a kormány hozta létre, hogy a „stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárásait elvégezze”.

Koller neve onnan lehet ismerős, hogy ő végezte a bedőlt Quaestor-vagyon egy részének felszámolását. Ezen az ügyön egyébként nagyot bukott a magyar állam. Koller emellett Orbán Viktor miniszterelnök családjával is üzleti kapcsolatban állt.

Koller földet vásárolt Orbán Viktor apjától 2021 februárjában Zámolyon. Ez a birtok közvetlenül az Orbán-bánya közelében fekszik. A szóban forgó ingatlant korábban Orbán Áron, a miniszterelnök öccse ajándékozta az apjának. A 9 ezer négyzetméteres területen van jelenleg is annak a cégnek a telephelye, amit a Direkt36 oknyomozó portál Orbán Áronnal kötött össze.

Az állami felszámolóbiztost 2021 májusában egy budapesti, belvárosi üzleti megbeszélésen azonosították a nyomozók Schadl György oldalán. A találkozón szó esett az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.-ről, amit egy hónappal korábban őrző-védő zsoldosok próbáltak ellenőrzésük alá vonni. Schadl és Koller megbeszélésén szóba került a Dunaferr felszámolása is. A 2021. tavaszi találkozón belengetett felszámolás azért érdekes, mert az csak másfél évvel később valósult meg.

A vasmű ügyének különös vetülete, hogy bár az ország egyik legnagyobb vállalatáról van szó, amiben a magyar állam is tulajdonos kis részben, mégsem az állami felszámoló végzi a tavaly még több mint ötezer főt foglalkoztató társaság felszámolását, hanem egy magáncég.

– írja a lap. 

Schadl és Koller szoros kapcsolatára utal az a tény is, miszerint Koller neve felbukkan a végrehajtók volt elnökének naplójában is.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#schadl györgy#koller mihály dávid#Orbán család#schadl-ügy

Címlapról ajánljuk