Belföld

Lehallgatták: Schadl György könnyített államvizsgát kérhetett utódjának

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 11. 10:17

Schadl György, a végrehajtói kar elnökeként későbbi utódjának, Lupkovics Beátának könnyen abszolválható egyetemi államvizsgát próbált telefonon intézni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik oktatójánál.

Egy lehallgatási jegyzőkönyvre hivatkozva azt írja a Telex, hogy 2021. júniusában Schadl György, a bírósági végrehajtói kar elnöke telefonon beszélt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik oktatójával. A beszélgetés lényegében arról szólt, hogy Schadl ismerőse hamarosan államvizsgázik és nagyon izgul, ezért Schadl szólna pár szót az érdekében.

A szóban forgó diák Lupkovics Beáta, aki a hívás idején a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat jegyzője volt.

A lehallgatási jegyzőkönyv így foglalta össze a 2021. június 22-én, délelőtt 11 óra 37 perckor kezdődött viberes telefonhívást:

A beszélgetés magánjellegű dolgok megbeszélésével kezdődik. A kommunikáció 03:57 percénél egy holnapi sztorival kapcsolatosan zavarná Schadl, [AZ OKTATÓ, NEVE KITAKARVA] szakirányon vizsgáztat holnap. Schadlnek van egy kedves ismerőse a Lupkovics Bea, aki a Borsod Megyei Önkormányzat jegyzője. Schadl jóban van vele, és az elnök asszonnyal. Egy beszélgetésnél szóba került a vizsga, amitől Lupkovics nagyon fél. Schadl, amikor erről szó volt, közölte, hogy az oktató nagyon jó barátja. Úgy gondolta, hogy ezt már el is felejtette, de ma reggel kapott egy sms-t. [AZ OKTATÓ] érti, mit akar Schadl. Megjegyzi miszerint a záróvizsga elnöke [NÉV KITAKARVA] lesz. Schadl megkérdi, miszerint szóljon-e az [NÉV KITAKARVA].[AZ OKTATÓ] közli, hogy nem. Jó bizottság lesz. Figyelnek, és nem lesz gond. Nyugtassa is meg az illetőt.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar 2023 májusában választotta meg elnökének Lupkovics Beátát az előzetes letartóztatásba került Schadl György helyére. Schadl Györgyöt azzal vádolják, hogy korrupciós láncolatot hozott létre Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral és más végrehajtókkal, ezen keresztül pedig több mint 900 millió forinthoz jutott jogtalanul.

Lupkovics Beátát 2022-ben nevezték ki a Miskolci Járásbíróság végrehajtójának, azaz elnöki kinevezésééig önálló végrehajtóként meglehetősen kevés gyakorlati tapasztalatot szerzett, miközben elég szép bevételre tett szert. Lupkovics Beáta korábban a megyei önkormányzat jegyzője volt, előtte pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnál látott el különböző vezetői feladatokat. Lupkovics egyébként 2004-ben végzett a miskolci jogi egyetemen, Varga Judit későbbi igazságügyi miniszter évfolyamtársaként

Az országgyűlés hétfői ülésén Toroczkai László kérdést intézett Orbán Viktorhoz a lehallgatási jegyzőkönyvvel kapcsolatban. A miniszterelnök válaszában arról beszélt, nem egy értelmes javaslat, hogy valaki azért ne töltsön be valamilyen állást, mert egy miniszter egyetemi évfolyamtársa volt, a Schadl–Völner-per pedig azt mutatja, hogy a korrupciós ügyeknek vannak következményei az ő kormányzása alatt. A jegyzőkönyv tartalmára Orbán Viktor nem reagált.

A Telex cikke emlékeztet arra, hogy Schadl György nem először próbált könnyített vizsgát intézni valamely ismerősének. Az már korábban kiderült, hogy például Rogán Antal kabinetfőnöke és Völner Pál egyik rokona érdekében is megpróbált kapcsolataiat kihasználva közbenjárni.

Objektíven, tisztán és szabályszerűen

A Telex megkereste a NKE oktatóját, aki azt közölte, hogy Schadl Györgyöt még az egyetemről ismeri, de sosem segített neki, még Lupkovics szakdolgozatvédésének ügyében sem. Szerinte a lehallgatási jegyzőkönyvből az olvasható ki, hogy 

röviden, de tényszerűen magam zárkóztam el minden további felvetéstől

Az oktató szerint  Lupkovics szakdolgozata „jó szerkezetű, alapos munka volt, ezért is intettem nyugalomra beszélgetőtársamat”. Az oktató azt is hangsúlyozta, hogy Lupkovics szakdolgozatáról egy 6 főből álló független bizottság döntött objektíven, tisztán és szabályszerűen.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem arról tájékoztatta az üggyel kapcsolatban a Telexet, hogy Lupkovics Beáta záróvizsgájával kapcsolatban etikai vizsgálat nem indult, nem is keresték meg őket nyomozók vagy más hatóság az ügyben.

Lehallgatási jegyzőkönyv szerint Schadl könnyített államvizsgát kért utódjának
Résztvevők a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karon 2021. évben végzett hallgatók oklevélátadó ünnepségén és az államtudományi mesterképzési szakon végzett hallgatók doktorrá avatásán a budapesti Ludovika Arénában 2021. július 9-én – Fotó: MTI/Mohai Balázs

A lehallgatási jegyzőkönyv és a hozzá tartozó hangfelvétel korábban a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyag része volt, de az eljárás egy pontján kivették az iratok közül – csakúgy mint a Tóni, Barbara és Ádám-ügyre vonatkozó dokumentumokat, írja a Telex. Ezzel kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte, hogy a hangfelvételt a nyomozásban vizsgálták és értékelték, de bűncselekmény gyanúja nem merült fel:

Az ügyészség jogállami keretek között a büntetőeljárás során – például egy felsőoktatási intézmény vizsgáztatását, működését érintően – olyan magatartás miatt nem járhat el, amely nem minősül bűncselekménynek, függetlenül annak erkölcsi, etikai megítélésétől.


Nyitókép: Résztvevők a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának budapesti oklevélátadó ünnepségén 2022. július 15-én – Fotó: Kovács Anikó / MTI

 

#Belföld#schadl györgy#lupkovics beáta#államvizsga#lehallgatás#jegyzőkönyv#nyomozás#ügyészség#központi nyomozó főügyészség

Címlapról ajánljuk